Предприемачество

Брат на наркобарон ще съди Apple за $2,6 млрд.

Александър Главчев

Братът на известния колумбийски наркобарон Пабло Ескобар - Роберто Ескобар, подаде съдебен иск срещу Apple. Той иска от компанията компенсация в размер на 2,6 млрд. долара заради недостатъчна защитеност на нейните устройства.

Според съдебния иск, цитиран от Appleinsider, Роберто Ескобар е купил флагмански смартфон iPhone X през април 2018 г. По думите му той се е спрял на устройството, след като сътрудник в магазин на Apple го е уверил, че това е най-сигурният продукт на пазара. Година по-късно обаче Ескобар е започнал да получава заплахи от човек, представил се като Диего, който е твърдял, че се е сдобил с негови данни чрез комуникационното приложение Facetime.

Ескобар твърди, че заради случката му се е наложило да смени жилището си, както и да подсили охраната си. Също така собствено разследване е показало, че телефонът му е бил хакнат чрез слабост в споменатата услуга.

Паралелно с делото, Ескобар пусна в продажба ограничена серия от 2 хил. златни iPhone 11 Pro с 256 GB вградена памет. Те се продават от неговата компания Escobar Inc за 499 долара, като в същото време тези устройства се предлагат от Apple за 1149 долара без позлатяване. Самият Пабло описва меко казано съмнителния бизнес модел като борба с Apple, продавайки смартфоните ѝ на занижени цени.

На сайта на Escobar Inc може да бъде открито предупреждение, че компанията не носи отговорност за трудности при изпълняване на поръчката или при използване на устройството.

В случай че спечели делото, Ескобар обещава да раздаде цялата компенсация на хората, закупили iPhone-и от неговия онлайн магазин.

Редно е да се отбележи, че това не е първата афера, свързана със смартфони на името на Роберто Ескобар. В края на миналата година например той пусна в продажба сгъваемия Escobar Fold 1, който на хартия предлага върхови характеристики на значително по-ниска цена от подобни продукти на пазара - 350 долара. В крайна сметка се оказа, че става въпрос за клон на китайското устройство Royole Flexpai. Много от купувачите пък се оплакаха, че вместо смартфон са получили книга с историята на фамилията Ескобар.

В началото на тази година пък бе анонсиран Ecobar Fold 2, който на външен вид много напомня Galaxy Fold 2 на Samsung. В крайна сметка се оказа, че това е именно корейско устройство, покрито със "златно" фолио. Също така стана ясно, че компанията събира поръчки и пари, но не изпраща продукти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X