Предприемачество

Стартъп асоциации търсят подкрепа от ЕК

Майя Бойчева-Манолчева

16 европейски стартъп асоциации, част от световната мрежа "Обединени за стартъпите" (Allied for Startups), сред които и Българската стартъп асоциация, изпратиха съвместна декларация до комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. С нея организациите настояват, че "Временната рамка за мерки за държавна помощ", която Европейската комисия прие на 19 март, не дава достатъчно гъвкавост на държавите членки, за да подкрепят стартъп екосистемата. Според тях вземането под внимание само на паричния поток ограничава икономическия потнециал и възможностите на стартъпите да получат нужната финансова подкрепа. Много от стартъпите по принцип са на загуба през първата година, тъй като усилията са им насочени към инвестиции в бъдещия експотенциален ръст и свързаните с това нови работни места. Затова за стартъпите е жизнено важно да получат подкрепата, която другите икономически играчи получават. Според вносителите на документа, лиспата на подкрепа за старъпите ще се отрази на възстановяването от COVID-19, тъй като днешните губещи стартъпи ще бъдат моторът на икономиката и развитието на пазара на труда утре.

Преди месец Българската стартъп асоциация публикува резултатите от проучване сред 100 стартиращи компании в България, според което 42% от компаниите смятат, че са изложени на среден до висок риск от фалит през следващите три месеца, а над 72 % - през следващите шест месеца, ако икономическият пейзаж не се промени.
66% от компаниите очакват над 40% спад на приходите. Като основни проблеми, породени от кризата и водещи до риск от фалит стартъпите посочват: загубата на местни клиенти (за 65% от компаниите), загубата на международни клиенти (за 54% от компаниите) и липса на ликвидност (за 53% от компаниите).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X