Предприемачество

AE Ventures с кампания в подкрепа на български стартъпи и МСП

Иван Гайдаров

Инвестиционната компания за блокчейн стартъпи AE Ventures започва инициатива за набирането на средства в подкрепа на български компании, пострадали от замразяването на икономическия живот заради коронавируса. Целта на кампанията е да бъдат набрани поне 100 хил. лв., с които в последствие да бъдат безвъзмездно финансирани малки и средни български фирми, ударени от пандемията.

През последното десетилетие, преминало в постоянен икономически растеж, в България успешно се развива предприемаческа екосистема. Сега, когато моментът е труден, въпросът за оцеляването на стартиращите, малките и средни компании е от особено значение и много често извън ръцете на самите предприемачи, притиснати от икономическите и социални обстоятелства, смятат от компанията.

Инициативата на AE Ventures се състои в две части. Първата от тях е набирането на дарители - хора и компании, които искат да помогнат, и събирането на поне 100 хил. лв. до 18 май, когато е крайната дата на началната фаза. Всички дарители ще бъдат отбелязвани на дарителската страница на кампанията, като най- малкото дарение е от 5 евро.
Втората част е събирането на кандидатури от компании, които имат нужда от подобно финансиране и разпределение на натрупаните средства. Кандидатстването за финансиране ще започне на 1 май, а изборът на компаниите, които ще получат помощ, ще бъде обявен на 1 юни.

Критериите за кандидатите, които ще могат да получат помощ, са:

• Да докажат, че тяхната дейност е сериозно засегната от COVID-19 кризата и има реален риск да освободят служители.
• Да имат назначени минимум 3 служителя (собствениците на компанията не се включват) на пълно работно време и на постоянен договор.
• Месечният оборот на кандидатите да е намалял с повече от 20%, считано от началото на обявеното извънредно положение.
• Да представят план за преструктуриране и адаптиране на бизнеса им към новите пазарни условия, които биха осъществили с финансирането.

"Предприемаческата екосистема в България се развива стремглаво в последните няколко години и привлича хора и идеи от цял свят. Тя е причината много наши приятели и близки да се завърнат в България и да започнат предприемаческа дейност тук. Според официалните доклади за очаквания ефект на кризата малко над 50% от стартиращите фирми са изложени на риск от затваряне на врати. Ето защо е много важно всички заедно да подкрепим тези бизнеси, които изпитват затруднения в момента. Кампанията за финансиране е едно прекрасно начало и възможност за тези компании да задържат служителите си и да продължат своята дейност в този труден момент", коментира Стефка Стоянов, оперативен директор на AE Ventures.

Освен AE Ventures в кампанията вече се включи и Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос".

"Българската предприемаческа екосистема започна своето истинско развитие след последната криза. Бяхме заедно в добрите времена и трябва да бъдем заедно и в лошите. Наше задължение е да не оставим всичко съградено през последните години да си отиде. Моментът е особено тежък за младите компании, които тепърва ще се развиват и ще създават иновативни продукти. Надяваме се в инициативата да се включат повече хора и да успеем да допринесем за запазването на повече компании от малкия и среден бизнес в България", припомни той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X