Предприемачество

Google представи платформа за улеснен достъп до електронни здравни досиета

Иван Гайдаров

Google обяви, че е създала технология, която, ако бъде широко възприета, би могла да улесни достъпа на пациентите до собствената им здравна информация чрез приложения на трети страни.

Системите за здравеопазване биха могли да използват технологията, известна Google Healthcare API, като част от усилията на своите правителства за улесняване на достъпа на пациентите до техните здравни данни, както и за по-лесната им употреба, обясняват от Google.

Това не е първата здравна инициатива на компанията, но тъй като определяща част от бизнеса ѝ е свързан с маркетингова дейност, която използва клиентски данни за насочване на реклами, досега Google се сблъскваше с редица предизвикателства в това пространство. В момента обаче технологичният гигант е третия най-голям доставчик на облачни технологии, след Amazon и Microsoft.

От понеделник доставчиците на здравни грижи могат да изграждат нови системи, използвайки Google Healthcare API за превеждане и преобразуване на данни, съхранявани в различни видове системи - от такива за обработка на изображения до софтуер за медицински досиета.

Въпреки че Healthcare API е предназначен за "съхраняване и достъп до здравни данни в Google Cloud, осигуряване на критичен мост между съществуващите системи за грижи и приложения, хоствани в Google Cloud", от Google са категорични, че клиентите не са длъжни да съхраняват данните в Google Cloud.

Основният конкурент на Google - Microsoft Azure - също има подобна платформа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X