Предприемачество

Студенти от ТУ – Габрово стигнаха финала на BG хакатона за проекти срещу COVID-19

Владимир Владков

Студенти от Технически университет - Габрово са сред финалистите в наскоро проведения хакатон "Как да хакнем кризата в България", чиято цел бе да бъдат решени различни проблеми, предизвикани от пандемията с COVID-19, съобщиха от висшето учебно заведение. Това са Александра Маринова от IV курс, специалност "Компютърен дизайн в индустрията", Йордан Пенев, магистър по "Компютърни системи и технологии", и Илия Неделчев, бивш възпитаник на ТУ, завършил "Компютърни системи и технологии". Тримата са участвали в хакатона с отбора "Book4later" (буквално . "Резервирайте за по-късно"). Заедно с варненеца Орлин Бобчев, който е експерт в бизнес развитието и управлението на проекти, те решават да предложат услуга в помощ на туризма, като един от най-пострадалите сектори от мерките, свързани с COVID-19.

В трите категории на хакатона има общо 15 са проекта финалисти, разделени в трите категории - "Спаси животи", "Спаси общности", "Спаси бизнеси". Те си разделят наградата от 15 000 лв. и получават шанс в следващите две седмици да доразвият идеите си и да се борят за допълнително финансиране.

"Как да хакнем кризата в България" събра над 850 души със 111 идейни проекта за справяне с кризата. В продължение на 48 часа участниците работиха за начини, чрез които страната ни може да излезе по-силна и по-обединена. В целия свят младите хора се обединяват спонтанно, като се опитват с творчески подход да се справи със страха в обществото, с ограниченията, с изолацията.

Идеята на отбора Book4later е да създаде портал, в който хора могат да закупят опция да посетят избрана от тях дестинация, но да го направят в бъдеще. Парите от опцията отиват при дружествата, които се обвързват да я изпълнят при пълното и́ заплащане след определен период.

Предложената платформа CovidTour дори има реален пример как действа услугата. "Почивка в Балчик за 5 дни на цена от 1000 лв., която обаче не може да бъде осъществена сега, се предоставя през следващите 10 месеца на цена 450 лв.", обясняват участниците от от Book4latet. Платформата позволява на клиента да закупи опцията и в следващите 10 месеца да отиде в Балчик срещу 50 лв., доплащайки останалите 400 лв. в момента на ползване на услугата. Ако не използва услугата, тези 50 лева остават за CovidTour. "Ако реши да я използва след 4 месеца, трябва да уточни точната дата през платформата и да доплати останалите 400 лв. - допълват студентите. - Този модел би позволил ликвидност на бизнесите, които имат проблеми в момента."

По думите на Орлин Бобчев екипът си е поставил срок от 10 дни, за да има работещ прототип. "Представителите на туристическия бранш, които искат да спечелят ликвидност и доходи за бизнеса си, могат да ни потърсят още сега", допълва Бобчев.


Благодарение на ДЗИ, Посолството на САЩ и фондация "Америка за България" организаторите от Power of BG са събрали още 10 000 лева, които влизат в наградния фонд за финалистите на следващия етап след две седмици. Тогава 15-те отбора ще представят докъде са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в състезанието ще могат да се включат други екипи и компании, които не са участвали в хакатона, но имат вече работещи проекти за решаване на проблемите, свързани с кризата. Жури от изтъкнати предприемачи ще има задачата да определи тези от тях с най-голям потенциал, които ще получат и допълнителното финансиране.

Организаторите на хакатона планират разрастване на инициативата чрез създаване на фонд, в който да могат да се включат различни компании от цялата страна и да подкрепят финансово разработката на социалните проекти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X