Предприемачество

Франция отпуска 4 млрд. евро в подкрепа на стартъпите

Computer World

Франция отпуска 4 млрд. евро като част от план за подкрепа на ликвидността на стартъпите във връзка с пандемията от коронавирус, заяви в сряда държавният секретар по въпросите на цифровите технологии Седрик О, пишe Reuters.

Във Франция инвестициите в дигитални компании, които са в ранна фаза на развитие, през последните години се увеличиха значително. Тенденцията е свързана с данъчните облекчения и благоприятните за бизнеса мерки, въведени от президента Еманюел Макрон, който обеща да превърне страната в "стартъп нация".

"Обявяваме специфичен план в подкрепа на ликвидността на стартъпите. Като цяло това ще бъде план за 4 млрд. евро", коментира О пред радиостанцията Radio Classique.

Парите, инжектирани от фондовете за рискове капитал във френски стартъпи, скочиха с 30% през първите три тримесечия на 2019 в сравнение с предходната година, достигайки 3,9 млрд. евро, показват данните на Dealroom.

Планът за ликвидност на френсковото правителство включва краткосрочни схеми за рефинансиране (160 млн. евро), ранни плащания на някои данъчни кредити (1,5 млрд. евро), ускорено плащане на всички вече планирани инвестиции в сектора (250 млн. евро) и други.

"Имайки предвид глобалната икономическа ситуация, има риск някои инвеститори да станат внимателни", отбеляза О, допълвайки, че тази седмица ще се срещне с представители на фондове за рискове капитал, за да насърчи тяхната подкрепа за френските стартъпи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X