Предприемачество

Финтех платформата Payhawk си осигури още 6 милиона лева инвестиции

Владимир Владков

Инвестиция от 6 милиона лева във втория "seed" рунд си осигури българската финтех платформа Payhawk. Този рунд е воден от западноевропейския фонд Earlybird Digital East Fund, а него участват още берлинският фонд TinyVC, водещи експерти от финансовия сектор като Марк Антипоф, бивш търговски директор на VISA Европа, и Кийт Робинсън, директор стратегическо развитие в Sage. Payhawk ще използва средствата да засили присъствието си на немския пазар, след като наскоро откри офис в Берлин.

Платформата Payhawk позволява на финансовите директори и бизнес мениджърите да контролират целия разходен процес от едно място - от заявка на средства през захранване на корпоративните карти, плащане и събиране на платежни документи до осчетоводяване в счетоводен софтуер и генериране на отчети в реално време. Payhawk предоставя продукт, работещ и с традиционните банки.

Компанията има офиси в Берлин, Лондон и София, като към момента обслужва над 1000 потребителя в 14 европейски държави. Стартирала в София, компанията планира през пролетта да създаде и търговски офис в Берлин, чрез който ще засили присъствието си на немския пазар. "Финансовата инфраструктура в Германия е особено благодатна и позволява на Payhawk (и заради задействаната европейска директива PSD2), да се интегрира с над 3000 местни банки. Освен това местните регулации позволяват на бизнеса да съхранява платежни документи в дигитални архиви по законосъобразен начин", обясняват от стартиращата компания.

"В много компании управлението на разходи е все още твърде бюрократично, непрозрачно и изпълнено с канцеларска работа, обяснява Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk. - Много служители са принудени да харчат лични средства, ръчно да следят разходи с вече остарели технологии, да попълват тромави разходни отчети и да чакат с месеци възстановяването на средства. Payhawk адресира точно тези предизвикателства и помага на бизнеса в трансформацията си към дигиталната ера - без хартия и без нуждата от смяна на банката", допълва Борисов.

Според Роланд Мангер, съосновател и партньор във фонда Earlybird, "изкуственият интелект и машинното обучение вече превъзхождат ръчната обработка на платежни документи, а облачните приложения за разходи съществуват вече цяло десетилетие. Payhawk комбинира най-доброто от съществуващите досега технологии като ги интегрира в платформа от ново поколение с неповторимо потребителско изживяване, без да задължава бизнеса да сменя банката си. Payhawk притежава огромен потенциал, тъй като всеки бизнес има нужда от подобно решение", допълва Роланд.

"Възможността да използваме няколко валути и портфейли, без да се налага да захранваме всяка карта поотделно бе решаващо за нас. Автоматизацията и потребителското изживяване с Payhawk доведоха до това да сменим приложението, което използвахме преди. Вълнуваме се от продуктовите планове на компанията и очакваме с нетърпение новите функционалности, които ще издигнат разходните ни практики на друго ниво", казва Хендрик Дроздоф, финансов директор на Matchmade, финландска инфлуенсър платформа с офиси в Берлин, Лос Анджелис и Шанхай.

Снимка: Payhawk
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X