Предприемачество

Paynetics и Mastercard превръщат телефона в ПОС терминал

Иван Гайдаров

Българската компания Paynetics и Mastercard работят по пилотен проект, представящ иновативно мобилно решение, което позволява на търговците да приемат безконтактни плащания на мобилни устройства с Android, без да е необходим допълнителен хардуер. Phos е опростено и ефективно решение, което ще даде възможност на милиони микро, малки и средни предприятия (МСП) в Европа и по света да приемат безкасови плащания и да развият бизнеса си.

Микро, малките и средните търговци са гръбнакът на европейската икономика, но обикновено приемат само плащания в брой, които са неизгодни и несигурни понякога заради скритите разходи и проблеми със сигурността.

"Решението, което предлага Phos, е проектирано така, че да отговори на изискванията за гъвкавост и разходи на собствениците на МСП. То функционира чрез вече съществуваща технология - смартфон, през който могат да се приемат удобни и сигурни безконтактни плащания само след изтегляне на едно приложение", коментира Скот Ейбрахам, старши вицепрезидент Бизнес развитие и финтех за Mastercard Великобритания.

"Традиционните ПОС терминали не винаги отговарят напълно на специфичните нужди на малките и средни търговци, което понякога ги прави недостъпни за тях. С phos тези бизнеси вече могат да използват мобилните си устройства, за да приемат безконтактни плащания. Включването на търговците с недостатъчни финансови средства в дигиталните разплащания е голямо постижение за нас, тъй като най-големият ни стремеж е да опростим финансовите услуги", добавя Антонина Мартинова, съосновател на Phos.

Някои от най-значимите за търговците удобства от приложението са липсата на нужда от закупуване на скъпи ПОС терминали, от процедури за кандидатстване, одобрение и доставка на ПОС устройства и от такси за поддръжка и обслужване. Те ще получават парите от безконтактните плащания по сметката си на момента.

Phos ще може да бъде изтеглян от Google Play store и ще позволява на всички Android устройства да приемат плащания от безконтактни карти или други устройства с активирана NFC функция като смартфони, смарт часовници или смарт гривни. Паралелно с удобството на услугата, търговците са защитени в напълно дигитален процес на установена проверка, който следи както прането на пари, така и други местни регулации. Сигурността на технологичното решение е гарантирана и от Mastercard, която сертифицира Phos, преминавайки сертификация за сигурност в специализирана лаборатория одобрена от Mastercard за осигуряване на безопасна и сигурна платформа за търговия на потребителите на Android приложението.
Phos стана победител в регионалното предизвикателство на Райфайзен Банк Интернешънъл - Elevator Lab България 2019. Компанията получи право за участие директно на полуфинала на глобалната програма във Виена, заедно с финтех проекти от цял свят.

Зад пилотния проект стои Paynetics, българската финтех компания с лиценз в целия Европейски съюз. Партньорството с приблизително 200 търговци от участващите страни, като Великобритания, България и Румъния ще позволи по-нататъшно усъвършенстване на този иновативен начин за плащане, което да отговаря на реалните пазарни условия и специфични нужди на малките и средни предприятия.

"Малките и средните предприятия (МСП) са основна част от икономическата структура на България. Като водеща технологична компания за нас е важно да се стремим към предоставяне на максимално достъпни решения отговарящи на техните специфични нужди. Kлиентите имат очакването, че ще могат да плащат, както пожелаят винаги и навсякъде. Този техен избор е вече фундаментален и досега се е явявал като голямо предизвикателство за търговци. Необходими са допълнителни усилия за насърчаване на предприемачеството, които да разширят възможностите на МСП, за да развият бизнеса си и да посрещнат потребителските нужди. Вярваме, че ако насочим усилията си към опростяването на административни процедури и съдействаме за създаването на механизми за повишаване на осведомеността за предимствата от използването на иновативни технологии, ще успеем да стимулираме развитието на тези търговци", категорична е Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X