Предприемачество

Samsung инвестира $220 млн. в голям R&D център във Виетнам

Владимир Владков

Samsung е започнала изграждането на нов голям научно-изследователски център в Ханой, който ще се фокусира върху технологиите за 5G мрежи, както и върху други водещи технологии от ново поколение. Стойността на инвестицията е $220 милиона, а компанията се стреми да засили позициите си като инфраструктурен играч.

Виетнамският център на Samsung ще е на 16 етажа и ще бъде най-големият в Югоизточна Азия, а когато изграждането му завърши през 2022 г. персоналът му ще е над 3000 служители, Освен 5G, центърът ще разработва изкуствен интелект, Интернет на нещата и системи за големи данни.

Samsung инвестира около $17 милиарда във Виетнам, което превръща компанията в най-големия чуждестранен инвеститор. Тя вече е наела около 2200 изследователи, а голяма част от смартфоните на Samsung се произвеждат именно там.

През октомври 2019 г. доставчикът обяви, че спира производството на мобилни телефони в Китай, като премества производствените линии, за да подобри ефикасността.

Samsung Nano City (Onyang)

© Samsung

Samsung Nano City (Onyang)


Данните от статистическото ведомство на Виетнам сочат, че износът на мобилни телефони и компоненти за тях през първите 9 месеца на 2019 г. е достигнал $38,6 млрд., като повечето са именно на Samsung. С около 13% глобален пазарен дял Виетнам е вторият най-голям износител на мобилни телефони в света след Китай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X