Предприемачество

Нова онлайн платформа помага на българи, живеещи в чужбина, да се устроят у нас

Иван Гайдаров

На 4-ти февруари "Тук-Там" представи новосъздадения Гид към България, иновативна онлайн платформа, която събира на едно място информация за основните направления, с които се занимава организацията - живот, работа, образование и общност. Гидът предоставя актуално съдържание за живота в България, обяви за работа, профили на компании работодатели, стипендии, събития и детайлна информация за българи, които планират да се завърнат. Целта на Гид към България е да вдъхновява и информира хора, които искат да са свързани с България и помежду си независимо къде се намират.

"Българите с опит в чужбина са един от приоритетите ни в Министерство на труда и социалната политика и имаме подготвени мерки, с които да ги подпомагаме при завръщането им. Наблюденията, които имаме от кариерните форуми за българи в държавите в Европа показват, че повече от половината млади хора имат нагласата да стартират или продължат кариерния си път у нас и вярвам, че България предоставя възможности както на тях, така и на българите с повече натрупан опит да се развиват тук", коментира Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Резултатите от проучване на "Тук-Там" сред повече от 4600 човека показват, че над 50% от българите, живеещи в чужбина, обмислят завръщане в България. А 40% от тези обмислящи завръщане изпитват затруднения с намирането на информация, свързана с това важно решение. Христо Бояджиев, основател на "Тук-Там", акцентира, че темите, които най-много вълнуват анкетираните българи в чужбина, са информация за търсене на работа в страната и отговори на въпроси, свързани с практическите стъпки за преместване - намиране на жилище, уреждане на здравни осигуровки и т.н.

"Със създаването на Гид към България ние предоставяме достъп до ясно и интуитивно структурирана актуална информация и подкрепа във взимането на важни решения, свързани със завръщане в България, както и за временно заминаване свързано с образование. 80% от българите в чужбина споделят, че искат да останат информационно свързани с родината си и ние планираме да развиваме платформата в посока свързаност на българската диаспора в една глобална общност и предоставяне на възможности за принос и ангажираност с България и от разстояние", обясняват от "Тук-Там".

В една от трите главни секции на платформата - "Работа" - има подробна информация за професионалните възможности в България, обяви за работа от водещи работодатели и информация за кариерните събития на "Тук-Там" - Сафари и Кошер. Рада Йосифова, началник отдел "Човешки ресурси" в Райфайзенбанк България обяснява: "За да привлечем повече хора, завършили или работили в чужбина, някои митове трябва да бъдат развенчани както за работодателите в България, така и за хората, връщащи се от чужбина. Смятам, че това може да бъде постигнато чрез подобна платформа, която залага на достоверна информация, изграждане на взаимоотношения и общуване."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X