Предприемачество

ScaleFocus инвестира 45 млн. евро в Северна Македония

Мария Динкова

Българската софтуерна компания ScaleFocus стъпва в Северна Македония и ще инвестира в откриването на развоен център в Скопие. През следващите няколко години компанията планира да отвори над 300 работни места за софтуерни специалисти, предлагайки среда за развитие на талантите и конкурентно заплащане. Обемът на планираната инвестиция за следващите 5 години е на стойност 45 милиона евро, като 2 милиона ще бъдат отделени за обучение на младите
експерти.

"Решението да инвестираме в нов развоен център в Скопие бе продиктувано от успешната ни колаборация с ИТ експерти от Северна Македония, продължаваща вече няколко години.", коментира Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus.

Той подписа официалния договор за държавна помощ с министъра по чуждестранните инвестиции в Северна Македония Зорица Апостолска.

"Целта ни е да дадем възможност на можещите и мотивирани ИТ специалисти да работят за интересни и предизвикателни проекти в динамична среда и международен екип, без да се налага емигрират", уточняват от ScaleFocus, които ще си партнират с местни организации, университети и компании, с цел развитие и подобряване на цялата ИТ екосистема в Северна Македония. Компанията разполага с офиси в най-големите български градове: София, Пловдив, Варна и Бургас и спомага за развитието на ИТ общностите. Стъпването в Северна Македония е логичната следваща стъпка в нейната еволюция, уточняват от организацията.

Правителството на Северна Македония и Икономическата търговска служба на България активно участват и съдействат в целия процес.

През 2019-а година стартира и "Скейл Фокус Академия", която вече обучава бъдещите ИТ и софтуерни експерти в няколко български града. Компанията планира да продължи и развие инициативата и в Северна Македония.

ScaleFocus разполага с близо 1000 служители и над 200 международни клиенти от листа на Fortune 500 от цял свят. Компанията има добре развита експертиза в сферата на дигиталните трансформации, електронно управление и сигурност и защита на данните както и цялостно изграждане и поддържане на софтуерни системи, и решения от най-висок клас. Компанията има с търговски представителства в САЩ, Лондон, Мюнхен, а в България - с развойни центрове в най-големите градове: София, Пловдив, Варна, Бургас. Една от дългосрочните цели на ScaleFocus е устойчив растеж и развитие на екипи от професионалисти от цяла Източна Европа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X