Предприемачество

Uber със "зелена светлина" за придобиване на основен близкоизточен конкурент

Иван Гайдаров

Uber вече е много по-близо до превръщането си в основна сила в Близкия изток. Египетските регулатори одобриха придобиването на Careem в сделка на стойност 3,1 милиарда долара, давайки "зелена светлина" за най-значителното разширяване на компанията в последните години. За да се стигне до сделката, предвидена за края на януари, компанията трябва да получи още няколко одобрения, но всичко изглежда въпрос на време. Това разрешение обаче налага спазването на някои условия.

Компанията ще трябва да прекрати сделки за ексклузивност с партньори и посредници. Освен това ще ограничи увеличението на тарифите си (извън инфлацията) до 10% за най-разпространените абонаменти на Uber X и Careem Go. Междувременно, повишението на цените в периоди на засилен интерес към услугата не могат да надхвърлят 2,5 пъти над нормалната тарифа и не могат да се прилагат за повече от 30% от пътуванията всяка година.

Изкупуването на Careem може да бъде решаващо за Uber. През последните няколко години присъствието на международната сцена на компанията се сви. Тя продаде бизнеса си в Югоизточна Азия на Grab, партнира си с Didi в Китай и сля руското си звено с Yandex. Това е разширяване, което би могло да ѝ даде по-голямо влияние извън региони като Северна Америка и Европа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X