Предприемачество

Германска компания oткрива ИТ хъб в София

Иван Гайдаров

Министърът на икономиката Емил Караниколов и д-р Карстен Битнер, член на Борда на Group Technology Foundations Commerzbank AG, обсъдиха намеренията на банката да открие ИТ хъб в София. По време на срещата беше представен инвестиционния план на банката, като по думите на д-р Битнер първоначално ще бъдат открити 400 работни места за висококвалифицирани ИТ специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600.

Министър Караниколов заяви, че намеренията за инвестиция на Commerzbank AG е поредното доказателство за положителното развитие на ИТ сектора в България и допринася за затвърждаване образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация. "Разчитаме инвестицията на Commerzbank AG да провокира интереса и на други водещи германски компании за инвестиции в България", подчерта Караниколов.

В средата на 2019 г. заетите в сектора на информационните технологии са над 62 200 души. През второто тримесечие на 2019 г. оборотът на предприятията в ИКТ сектора нараства с 28,9% спрямо съответното тримесечие на предходната година, като това увеличение е най-голямото от година и половина насам. През предходното тримесечие на 2019 г. ръстът на оборота на годишна база е бил 20.6%. Дейности в ИКТ сектора се осъществяват от около 12 498 фирми.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X