Предприемачество

Statista: 2019 няма да е добра година за компаниите "еднорози"

Владимир Владков

2019 не беше много благосклонна към компаниите "еднорози", които "напуснаха своето естествено местообитание, за да оцелеят в студения и недружелюбен свят на публичните пазари", обяснява Феликс Ричтър от сайта Statista.com. Като цяло фондовите пазари се справиха доста добре тази година (досега индексът S&P 500 е скочил с над 20%), но някои от най-големите и най-очакваните IPO през годината започнаха с големи фанфари, а след това блясъкът им "помръкна", добави той.

Statista публикува графика, показваща, че някои от най-чаканите "еднорози" като Slack, Lyft и най-известната - Uber, "отписаха" милиарди долари от пазарната си капитализация след своя дебют на фондовия пазар по-рано тази година, което сочи за нарастващо несъответствие между частните оценки на потенциала на компанията и реалните нива на публичната търговия.
Infographic: 2019: A Fairytale Gone Bad for Unicorns | Statista You will find more infographics at Statista

Частните инвеститори се впускат често в обещаващи идеи с потенциал за по-големи мащаби, приемайки, че значителните загуби, които често търпят, са страничен ефект от растежа на "блокбастърите". Но борсите, които трябва да растат, са все по-загрижени от въпроса дали тези компании в крайна сметка ще намерят начин да печелят пари за акционерите, вместо да ги "изгарят".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X