Предприемачество

Испания е лидер по плащания в брой

Иван Гайдаров

Повечето европейци все още предпочитат реалните банкноти, докато държавите в Азия най-много са възприели безкасовите плащания. Това е заключението на 2018 World Cash Report, в който са обединени резултатите от различни проучвания, анализиращи навика на хората да плащат в брой или с карта (или дори мобилно).

Повечето от изследванията са така наречени ежедневни проучвания, при които хората регистрират обичайните си навици, и са проектирани по различен начин, което често води и до различни резултати. И все пак сравнението на цифрите се оказва важно за постигане на общо разбиране за това кои страни са повече или по-малко склонни да използват пари в брой.

Япония е едно от изключенията от правилото за азиатските страни, които обичат безкасовите плащания. Наскоро правителството разкри своята безкасова стратегия, която се стреми да увеличи безкасовите плащания до 40% до 2025 г. В момента само около 18% от плащанията в Япония са безкасови, според японското правителство. Въпреки че това е сравнимо със ставките в няколко европейски страни като Испания, Италия и Германия, регионалните съседи на страната - Китай и Южна Корея – са значителн напред в безкасовите разплащания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X