Предприемачество

Visa подпомага експанзията на Revolut на 24 нови пазара

Иван Гайдаров

Visa определено се забави със стъпването си на финтех сцената. Сега обаче компанията показва, че иска да навакса това изоставане, след като сключи партньорство с Revolut, което разкрива и как точно смята да го направи.

Revolut, базираната в лондон дигитална финансова услуга, ще използва глобалната картова мрежа на Visa за своята международна експанзия. В Европа, финтех компанията работи с Mastercard – основен конкурент на Visa – но именно Visa ще залегне в разширяването на услугата към нови 24 пазара, с което те ще станат общо 56 в целия свят. Приложението функционира вече четири години и предлага обмяна на валути, борсово посредничество, портфейл за криптовалути и директни парични трансфери между потребители.

Изпълнителният директор на Visa, Ал Кели, коментира, че платежната мрежа все още бавно навлиза в европейската финтех екосистема, но смята да ускори този процес."През последните пет тримесечия ние бяхме сериозно фокусирани върху финтех екосистемата и се уверихме, че с нея лесно се прави бизнес, услугите Й се интегрират лесно и въобще се вписваме добре в цялостната картина", казва Кели по време на конферентен разговор с анализатори.

Revolut казва, че ще използва сделката с Visa за разширяване на услугите си в Австралия, Бразилия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Русия, Сингапур и САЩ. След това ще последва нова експанзия към Южна Америка и Азия, както и към Украйна и Саудитска Арабия. Revolut, чийто изпълнителен директор заяви, че компанията се стреми да събере 500 милиона долара финансиране, ще продължи да използва мрежата на Mastercard в Европа.

Около 75% от бизнеса на Revolut в новите региони обаче ще бъде с Visa, според управляващия директор на Visa за Великобритания и Ирландия, Джени Мунди. С течение на времето тя очаква картовата мрежа да се превърне в мажоритарен партньор на Revolut. Освен това се очакава именно Visa да обезпечи проекта на финтех компанията за пускане на кредитна карта.

Сделката с Revolut е важен момент за Visa. Това е един от най-големите и най-бързо развиващите се финтех стартъпи в Европа, категорична е Мунди.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X