Бизнес

Придобиванията на софтуерни компании са достигнали $436 млрд. през последните 5 години

Владимир Владков

Splunk, Autodesk и PTC са сред водещите компании за корпоративен софтуер, които най-вероятно ще бъдат придобити. Това сочи най-новият анализ Thematic Scorecard, направен от екип на GlobalData.

GlobalData идентифицира сливанията и придобиванията (M&A) като една от водещите теми, стимулиращи развитието на сектора на корпоративен софтуер.

През последните 5 години стойността на сделките тип M&A в сферата на корпоративния софтуер е достигнала $436 милиарда, като основните области за сключване на такива сделки са били облачните изчисления, изкуственият интелект, Големите данни, финтех, дигитализацията и работата в екип.

"Всеки корпоративен шеф, който иска да увеличи бизнеса на своята компания, трябва да разбира всички теми, които влияят върху неговия сектор. Компаниите днес се намират под невероятен натиск да инвестира в разрушителни технологични теми, които оформят тяхната индустрия, като така не само си осигуряват конкурентно предимство, а и е начин за оцеляване", каза Сайръс Мевавала, шеф на екипа по проучвания в GlobalData.

"При корпоративния софтуер сделките тип M&A повишава оценката за компанията. Големите технологични фирми ще продължат да засилват придобиванията си с цел да засилят своите набори от умения в технологии от следващо поколение като изкуствен интелект, облачни изчисления, добавена реалност, блокчейн и Интернет на нещата (IoT). А добре позиционираните компании като Splunk, Autodesk и PTC вероятно ще са на първо място в списъка с желания. Когато се обяви придобиване, цената на акциите на целевата компания обикновено нараства с 30%", допълва той.

Splunk, Autodesk и PTC са постигнали най-високия резултат (5 от 5) в класацията на GlobalData Thematic Scorecard за корпоративния софтуер. Резултат "5 от 5" показва, че компанията вероятно ще бъде голяма цел за придобиване през следващите 3 до 5 години.

Splunk е ключов играч в управлението на Големи данни и ще бъде основна цел за придобиване от компании като Cisco, Samsung, HPE, Huawei, Microsoft, IBM, SAP или Oracle. Анализът на данни в реално време е полезен инструмент за изкуствен интелект, комуникация между машините, IoT, бизнес анализи и дори киберсигурност, като например управление на информационната сигурност и събитията в тази област (SIEM).

Приходите от CAD софтуер на Autodesk и PTC ще продължат да растат в ключови области като виртуална и добавена реалност, 3D печат, компютърно зрение, високотехнологичен инженеринг и индустриален Интернет на нещата (IIoT). Големите софтуерни компании като Adobe или индустриални конгломерати като General Electric могат да навлязат в тези пазари с голям ръст, купувайки или Autodesk, или PTC.

Сред другите компании, разработващи корпоративен софтуер и получили оценка 5 от 5 за вероятно придобиване, са още Nuance Communications, Cloudera, Alteryx, ServiceNow, Workday, Constellation Software, Cornerstone OnDemand и Paylocity, добавят от GlobalData.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X