Предприемачество

Бизнес проект на български учен може спечели награда от 30 000 лева

Владимир Владков

Нови кандидатури събира програмата "Предприемачи в науката" организирана от Фондация "Карол Знание" за втора поредна година. Тази година за участие са поканени докторанти и учени от инженерните науки, автоматизацията, изкуствения интелект и новите технологии. Кандидатите трябва да са докторанти в последна година на своето обучение в редовна, задочна или свободна форма (към датата на кандидатстване), а учените да са защитили докторска степен до 5 години преди датата на кандидатстване в конкурса. Кандидатстването е отворено до края на август.

Програмата е структурирана като практическо обучение и конкурс за бизнес проект на учен, като наградата е 30 000 лв. В първото издание са се включили 15 докторанти, асистенти и преподаватели от БАН, Софийския университет и Медицинския университет. Наградата от 30 000 лв. спечели докторант-лекар, разработващ миниробот – електронна капсула за неинвазивни изследвания.

Тази година програмата започва на 18 септември с лекция от Светлин Наков за технологичното предприемачество в България. До края на ноември участниците ще се срещнат с още дузина предприемачи учени, включително д-р Евгения Сарафова, създателят geograf.bg, д-р Зорница Йорданова, преподавател и консултант по иновации, съоснователят на биотехнологичния стартъп Printivo инж. Радостин Стефанов.

Д-р Димитър Димов ще се включи на живо от Лондон, за да разкаже за своя опит в създаването на отделила се от университета на Ексетър фирма (Spin-off), където получава докторската си степен. От Шотландия проф. Николай Желев, създател на изкуствени сърца и няколко биотехнологични стартиращи фирми, ще разкаже за добри практики в комерсиализацията на науката.

Във второто издание на програмата "Предприемачи в науката" са включени теми за технологичното предприемачество, за интелектуална собственост, трансфера на технологии, иновации, бизнес модели, ще бъдат представени и добри практики от стартъпи на български учени у нас и в Европа. Ще бъдат организирани и срещи с представители на финансиращи организации и с участниците от миналогодишното издание на програмата.

Програмата завършва с конкурс, в който учените с бизнес презентация ще представят проектите си и ще се борят за наградата от 30 000 лв. Журито, което ще оценява проектите, е съставено от лекторите на формата, а в подготовката на участниците ще се включат и ментори, които също са предприемачи-учени.

Фондация Карол Знание е създадена в началото на 2018 г. в обществена полза и с основна цел подкрепа на млади български учени с приложни проекти. Фондацията присъжда всяка година и докторантска стипендия в размер на 8000 лв.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X