Предприемачество

Решение, превръщащо смартфони в ПОС терминали, спечели Elevator Lab България 2019

Иван Гайдаров

Стартъпът Phos е победител в Elevator Lab България 2019. Финалът на регионалното предизвикателство в рамките на най-голямата корпоративна програма за партньорство с финтех сектора в Централна и Източна Европа, създадена от Райфайзен Банк Интернешънъл, се проведе в София Тех Парк и за пореден път доказа стойността, която може да даде сътрудничеството между два толкова различни подхода, споделящи един пазар.

Събитието стартира с презентационен панел на менторите, в който се включиха както представители на вече доказани на пазара компании, така и на победители в предни издания на надпреварата, които вече успешно реализират на практика своите бизнес модели.

Компанията-победител впечатли журито с решение за софтуерен ПОС терминал, който позволява на търговците да приемат сигурни безконтактни плащания директно на телефона си, без допълнителен хардуер. Проектът на Phos спечели в конкуренция с иновативни идеи на още четири финалиста. Това бяха Reloyalty - с идея за динамична персонализирана платформа за лоялност, отчитаща поведението и трансакциите на потребителя; Appraiser - с портал за оценка на недвижими имоти чрез специален алгоритъм, включващ различни характеристики; Phyre – с пpeдлoжeниe зa мoбилeн пopтфeйл, вĸлючвaщ paзплaщaния, виpтyaлни ĸapти и възмoжнocт зa интeгpaция нa вeчe cъщecтвyвaщитe тaĸивa, дигитaлeн фopмaт нa ĸapти зa лoялнocт и дp.; ReCheck - с платформа за надежден електронен обмен на документи, базиран на блокчейн технология за защита на данните. Победителят получава право за участие директно за полуфинала на глобалната програма във Виена, където ще се конкурира с финтех проекти от цял свят, както и възможност да развие PoC (Proof of concept) в Райфайзенбанк (България).

"Elevator Lab е трамплин за българските финтех проекти към глобалната сцена. Щастливи сме, че ще имаме възможност да работим с Райфайзенбанк, тъй като ние търсим стратегически партньори за развитието на нашия продукт", коментира Иво Георгиев, един от създателите на стартъпа Phyre.

Първото издание на Elevator Lab Bootcamp за стартъпи в начална фаза пък бе спечелено от екипа на iRoboInvest, който спечели обучение в австрийската столица. Тяхната идея за дигитализиране на банкови продуктови оферти, профилиране на клиенти и сключване на договори бе избрана като най-перспектива сред иновациите на останалите финалисти в категорията ChatBot System, Swipe & Tip, Revalue и RICS.

"Вече три години Райфайзенбанк е част от стартъп и финтех екосистемата в България. Свидетели сме как тя се развива и като брой играчи на пазара, и като експертиза на екипите, и като качество на проектите. Чрез Elevator Lab ние подкрепяме пряко това развитие, а през тази година подаваме ръка и на екипите в съвсем начална фаза. Отново видяхме страхотни проекти и идеи. Вярваме, че и сред тазгодишните победители и финалисти ще открием бъдещи партньори, с които заедно ще продължим да променяме средата и да въвеждаме иновации за по-добро клиентско преживяване", каза Даниел Алексиев, началник отдел "Дигитално банкиране и Иновации" в Райфайзенбанк.

В трите досегашни издания на глобалната програма Elevator Lab са кандидатствали над 1000 стартъп и финтех компании от цял свят. На местно ниво Райфайзенбанк (България) вече работи с три от компаниите, които участваха в миналогодишното издание на Elevator Lab – с българските Evrotrust и Log Sentinel, както и с един от победителите в глобалното състезание Pisano.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X