Предприемачество

10 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor - Dare to Scale

Иван Гайдаров

Българският офис на глобалната мрежа Endeavor избра предприемачи от 10 български компании с голям потенциал за растеж за пилотното издание на новата си програма за растеж Dare to Scale. Програмата е първата от този род в България, насочена към бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си.

Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании - Скейл Фокус, както и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Селекцията на предприемачите от десетте компании е направена от ментори на Endeavor, опитни мениджъри и експерти на Пощенска банка, Скейл Фокус и ИАНМСП. Предприемачи от 35 перспективни компании заявиха интерес от включване в програмата. Всички те отговаряха на предварително зададените условия - да имат свой вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за 2018 год. и най-важното - бизнесът им да бъде с потенциал за глобален растеж, без значение от сектора или локацията. Във втория етап на селекцията се проведоха задълбочени интервюта с основателите на 24 от кандидатствалите компании. Сред обсъжданите с тях теми бяха стратегиите им за растеж, бизнес моделът и потенциалът за лидерство. Endeavor и партньорите й избраха предприемачи от 10 компании, какъвто беше обявеният лимит за програмата още при анонсирането й. Най-много сред тях са представителите на сектор IT и софтуер (5 компании), следвани от продажби на дребно (2), производството на храни (2) и услугите (1). Девет от приетите компании са базирани в София и една - в Пловдив. Висок е делът на жените сред приетите в програмата предприемачи - 40%.

Dare to Scale е 4-месечна програма и ще се проведе от септември до декември 2019 г. През този период предприемачите от десетте компании в програмата ще преминат през специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда - управление на организацията, маркетинг, продажби, финансово планиране и набиране на капитал. Програмата ще се провежда в София.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X