Предприемачество

"ГамаБит" представи система за умен дом

Майя Бойчева-Манолчева

Българската фирма "ГамаБит" разработи система за автоматизация на дома, базирана на протокола Zygbee 3.0. Решението, което е на пазара от два месеца, беше представено по време на двудневното изложение "Панаир на идеите и иновациите", провело се на 12 и 13 юни в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Houseper включва контролер и крайни устройства с различни функции. Контролерът е базиран на Android 7.1, притежава вграден Zigbee модул и GSM модем. Може да се използва като Wi-Fi рутер. Допълнителното захранване чрез литиево-йонни батерии гарантира до 12 часа работа при прекъсване на тока.

Приложението може да управлява различни датчици - за запалими газове, за въглероден окис, за пушек, за наводение, за отворена или затворена врата или прозозец, за движение, за температура и влажност, различни видове контакти, термостати за управление на радиатори, електромери и др. "С такива термостати можете да спестите до 30% от сметката си за радиаторите", обясни Марио Каракановски, собственик на компанията.

Решението генерира статистически данни в графичен вид и позволява да се изчисли кое устройство колко ток харчи. Може да се управлява от няколко телефона или централно - от контролера, който може да се свърже и с телевизора.

Системата е изцяло проектирана и разработена от компанията, а контролерът се произвежда в Китай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X