Предприемачество

TransferWise е най-скъпият финтех стартъп в Европа

Computer World

TransferWise, компанията за парични преводи, която влезе в конкуренция дори с Western Union, вече се оценява на 3,5 милиарда долара след нов инвестиционен кръг. Това я прави финтех стартъпа с най-висока пазарна капитализация в Европа.

С намаляването на таксите и добавянето на гладко функционираща онлайн платформа, която позволява на потребителите да правят глобални парични трансфери и да проследяват движението на средствата си, базираната в Лондон компания използва модерен подход към добре установен пазар, на който доминират гиганти като Western Union и MoneyGram. Компанията често призовава за по-голяма прозрачност около таксите, които банките и услугите за обмяна на валута начисляват на клиентите си за прехвърляне на пари в чужбина.

 

Преди осем години имахме една мечта и по някакъв начин целият свят беше против нас. Ние обаче успяхме стъпка по стъпка да изградим бизнеса си и да променим средата около нас, за да станем много по-удобни за потребителите“, коментира съоснователят на TransferWise, Таавет Хинрикус.

Европейска частна инвестиционна група Vitruvian Partners и американски инвестиционни дружества Lone Pine Capital и Lead Edge Capital са закупили акции от настоящи инвеститори, а първоначални вложители като дружествата Andreessen Horowitz и Baillie Gifford са увеличили участието си в компанията. Фондовете, управлявани от BlackRock, също са инвестирали във финтех стартъпа.

TransferWise генерира нетната печалба от 6,2 млн. паунда за фискалната година, приключваща през март 2018 г., докато годишните приходи на компанията са се удвоили и достигат 117 милиона паунда. Компанията твърди, че привлича по 10 000 нови бизнес клиенти на месец, като към момента има 5 милиона клиенти и обработва 4 млрд. долара месечни трансакции.

С привличането на последните инвестиции, TransferWise изпреварва друг британски финтех стартъп OakNorth, който последно беше оценен на 2,8 млрд. долара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X