Предприемачество

Стартира кандидатстването за новата програма за предприемачи на Endeavor

Computer World

От днес стартира кандидатстването за новата Програма за растеж на българските предприемачи на Endeavor Bulgaria – Dare to Scale Growth Program. Тя е насочена към така наречените скейлъп компании, които имат висок потенциал за развитие в глобален мащаб. По програмата ще бъдат избрани между 5 и 10 организации, които за период от четири месеца ще имат шанса да участват в различни обучения и уъркшопи и да получат съвети и подкрепа от експерти в различни области.

„Идеята да стартираме програмата за растеж Dare to Scale дойде доста естествено. В ежедневната ни работа сме фокусирани върху компаниите, които са преминали началното си развитие и вече имат установен бизнес модел, който предстои да бъде мащабиран. Но се срещаме и с доста компании, които имат не по-малко интересни бизнес модели и не по-малко амбициозни екипи, но по една или друга причина са една крачка по-назад в процеса си на развитие“, отбелязва Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria. Той допълва, че новата инициатива цели да осигури подкрепа на точно тези компании, които се оказват между стартъпите и по-зрелите организации.

Инициативата ще даде възможност на предприемачите да участват в различни уъркшопи и обучения, а също така да изграждат връзки помежду си и да обменят ценен опит. Всяка организация ще има свой ментор, с когото ще се среща поне веднъж месечно. Той ще бъде подбран специално за нея спрямо предизвикателствата, с които тя се сблъсква в индустриален или функционален план.

Желаещите да участват в програмата трябва да попълнят онлайн формулят. Кандидатстването ще бъде отворено до 10 май, като на база на подадената информация между 20 и 30 май в ще бъдат проведени интервюта. В средата на юни ще бъдат обявени финалистите, a самата програма ще протече в периода между септември и декември 2019 в София.

Критериите за подбор ще бъдат както качествата на предприемачите, така и бизнеса на компанията. Ирина Енчева, мениджър в Endeavor Bulgaria подчертава, че те търсят амбициозни личности, които имат потенциала да бъдат глобални лидери в своята индустрия. В същото време обаче е важно предприемачите да могат да приемат обратна връзка и да имат готовност да дадат своя принос за развитието на екосистемата. По отношение на бизнес модела от Endeavor ще търсят компании със завършена услуга или продукт, които са готови да бъдат мащабирани глобално. Другите изисквания към организациите са: оборот за изминалата година между 100 хил. и 10 млн. евро, под 150 служители и регистрация на фирмата в България.

Основен партньор по програмата е Пощенска банка, като инициативата е подкрепена също така от Скейл Фокус и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Мария Динкова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X