Предприемачество

Стартъпът Green charger на Росен Данчев спечели финала на конкурса PowerUp!

Владимир Владков

Компания, осигуряваща лесен достъп до станции за зареждане на електрически автомобили, спечели българския финал на конкурса за стартъпи PowerUp!, oрганизиран от Клийнтех България и InnoEnergy. Наградата бе връчена в рамките на конференцията за чистотата на въздуха SofAIR, организирана с подкрепата на Столична община. Спечелилият проект Green charger бе представен от Росен Данчев, като той ще има възможност да представи България на международния финал на състезанието за енергийни стартъпи PowerUp!, който ще се проведе в полския град Краков на 21-и май.

Green charger цели създаването на Green Charger Network – система за зареждане на електрически автомобили в цяла България. В основата на идеята е възможността за лесно плащане при зареждане посредством карта. Целта на Данчев и Green Charger е в началото да се наложат на българския пазар, а след това да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, а впоследствие и в цяла Европа.

„Проектът е мрежа за зарядни станции за електромобили, която обединява съществуващите оператори под една платформа, за да може клиентите да зареждат навсякъде без нужда от допълнителни апликации“, заяви Росен Данчев. Според него, отличителната черта на на Green Charger Network e, че е насочен към цяла Европа и мрежата може да се превърне в „интернационална разпознаваема компания с разпознаваем бранд“, добави Данчев.

Клийнтех България и EIT InnoEnergy ще работят с останалите екипи от конкурса, като на най-добрите ще дадат възможност за директен достъп до преакселераторската програма Primer, която ще се проведе в периода май - юни 2019 г.

 

Спечелилият проект Green charger бе представен от Росен Данчев

„Винаги е трудно да се вземе общо решение но в крайна сметка всички бяхме единодушни. Избрахме решението, което има потенциал за бързо разрастване към нови пазари в една динамична индустрия, каквото е електромобилната”, коментира избора на Green Charger Марияна Хамънова, управител на Клийнтех България и един от членовете на журито.

В края на миналата седмица Клийнтех България, EIT InnoEnergy и Столична община са подписали тристранно споразумение за сътрудничество. „Трите страни ще обединят усилия за стимулиране на предприемачеството и иновациите в сфери като умни градове, енергии и повишаване качеството на атмосферния въздух в София. Една от основните цели на споразумението е създаване на условия за устойчиво икономическо развитие на столицата с фокус върху опазването на околната среда“, коментират подписалите споразумението.

Международния финал на PowerUp! ще се проведе по време на Impact’19 – най-голямата икономическа конференция за Централна и Източна Европа в Краков. Той ще бъде предшестван от обучителни етапи, ръководени от международни бизнес ментори, които ще подготвят стартъп компаниите да презентират идеите си пред група инвеститори и индустриални експерти. 14 от победителите от регионалните финали ще се състезават във финала на 21 май. Наградният фонд за победителите е в размер на 30 000 евро, с възможност за допълнително инвестиране в размер на 150 000 евро по акселераторска програма Highway на InnoEnergy.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X