Предприемачество

Може ли Абу Даби да се превърне в следващият стартъп център?

Computer World

Абу Даби иска да бъде дом на следващата “разрушителна” технология. За да постигне тази своя цел, емирството смята да разчита на помощта на Microsoft и Softbank.

Mubadala Ventures, техническото звено на един от суверенните фондове на Абу Даби, в неделя стартира технологичен инкубатор на стойност 142 млн. долара, наречен Hub71, както и фонд от 145 млн. долара, предназначен за инвестиции в стартъп компании. "Това е първото място, където има всичко необходимо за стартиращите компании, за да могат те да успеят в действителност", казва Елам Алкасим, изпълнителен директор на инвестиционния фонд в Абу Даби. По думите му компаниите ще се радват на финансови стимули и ключова държавна и регулаторна подкрепа.

Softbank и Microsoft не са поели никакви финансови ангажименти към Hub71, но ще изпратят свои местни представители, които ще поддържат центъра и неговите стартъп компании.

"Ние сме горди да обявим участието си в това сътрудничество, което ще даде възможност на стартъп компаниите и предприемачите да развиват, разширяват и изграждат своите трансформационни предприятия", заявиха в неделя от Microsoft. Технологичният гигант ще предложи на стартъп компаниите от Hub71 своите услуги на преференциални цени.

Главният изпълнителен директор на Softbank, Масайоши Син, от своя страна изпраща видео съобщение относно бъдещото сътрудничество.

"Това е новаторски проект, който ще даде възможност на технологични компании, стартиращи фирми, академични звена и инвеститори да си сътрудничат, за да създадат нещо наистина вълнуващо за технологичния сектор в региона и извън него", се казва в обръщението на Син, който вече има изградени тесни връзки с Абу Даби - ръководеният от него холдинг е вложил 15 млрд. долара в т.нар. 100 billion Vision Fund, базиран в емирството.

Hub71 ще започне да приема заявления през април, като се очаква част от него да станат поне 100 стартиращи компании в рамките на следващите няколко години. По този начин Абу Даби ще влезе в конкуренция със съседен Дубай, който вече има няколко утвърдени центъра и се позиционира като регионален лидер.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X