Предприемачество

Qualcomm инвестира 100 млн. долара във фонд за развитие на изкуствен интелект

Computer World

Qualcomm стартира фонд от 100 млн. долара, които ще бъдат инвестирани в изкуствен интелект (AI). По този начин производителят на чипове ще финансира стартъп екосистемата, насочена към това технологично разклонение, като компанията дори посочи първия печеливш от новата програма.

В свое изявление те обясняват, че ще работят със "стартъп компании, които споделят визията, че изкуственият интелект, интегриран в устройства, става все по-мощен и широко разпространен, и поставят акцент върху разработването на нови технологии за автономни коли, роботи и платформи за машинно обучение ".

 

От компанията добавят, че се стремят да повишат възможностите на изкуствения интелект като развият, комерсиализират и инвестират в технологията. Още повече, че индустрията вече започва да вижда допълнителен потенциал в комбинацията между AI и 5G свързаността.

Qualcomm Ventures участва в кръг за финансиране на AnyVision – стартъп, който е известен с работата си в областта на лицевото разпознаване и това на тела и обекти. Компанията споделя визията, че използването на изкуствен интелект в устройствата намалява до минимум трансфера на данни, което повишава сигурността като цяло.

Куин Ли, SVP в Qualcomm Ventures, коментира, че през фонда компанията ще продължи да търси стартъп компании с фокус върху автономните превозни средства, роботиката, компютърното зрение и IoT, които разработват нови приложения, технологии и платформи за машинно обучение по различни вертикали. Технологичният гигант от Сан Диего вече инвестира в редица компании, занимаващи се с изкуствен интелект, включително Cruise Automation, Brain Corp, Clarifai, Prospera, SenseTime и Retail Nex.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X