Предприемачество

170 събития се организират в България по време на Световната седмица на предприемачеството

Владимир Владков

Световната седмица на предприемачеството започна на 12 ноември в България с учебни прояви в цялата страна. Това е единадесетото издание на инициативата, чийто домакин у нас е Джуниър Ачийвмънт (JA). Тази година тя обхваща повече от 170 събития в 64 населени места в страната, като до неделя, 18 ноември, ще бъдат организирани 44 иновационни лагери и 75 открити уроци в цяла България. Очаква се поне 4800 ученици да се включат в инициативите. Учениците, които ще се включат в иновационни лагери, ще работят над казус, свързан с младежката безработица, разработен и предоставен от JA.

Сред по-интересните прояви, включени в тазгодишната седмица на предприемачеството са:

  • На 13 и 14 ноември в столичното 101. СУ "Бачо Киро" ще се проведат открити уроци, подготвени от ученици от 11 клас и за ученици от 8-и и 9-и клас. Те ще споделят опита си от участията в учебни компании. По-малките ученици от 6-и и 7-и клас ще се запознаят с глобалния проблем за замърсяването на планетата ни и как учениците могат да допринесат за опазване на околната среда, използвайки различни иновационни методи и продукти.
  • На 14 ноември децата от Основно училище „Н. Вапцаров“ в Ботевград ще се срещнат с родители в открит урок, в който ще говорят за модерните професии, свързани с опазване на околната среда.
  • На 15 ноември в СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък ще се проведе вечер на икономиката и предприемачеството. Тя включва състезание, игри и викторина за отбелязване на световната седмица, както и на 180-годишен юбилей на училището. В нея ще участват ученици от 9 до 12 клас, както и гости - бивши ученици.
  • В същия ден в Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра, ще се проведе среща на завършили с настоящи ученици на гимназията, в която завършилите ученици ще споделят повече за пътя, който са изминали при създаването на своя бизнес.
  • Отново на 15 ноември в Плевен учениците от СУ „Пейо Яворов“ ще се включат във финансова игра „Свободни пари”, по време на която ще покажат уменията си да поемат риск и знания за различните видове инвестиции.
  • На 16 ноември, петък, в рамките на програмата #YouthEmpowered в София, в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе инициативата „Жадни за знания“, в рамките на която Вера Петканчин от JA България ще проведе работен семинар за младежи на тема „Как да изградим предприемачески начин на мислене“.

В световен мащаб през 2018 г. милиони млади хора ще вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в 160 държави с участието на над 9 млн. души.

„Радваме се, че за поредна година България се включва активно в Световната седмица на предприемачеството в много градове и села в цялата страна. За нас това е доказателство за нарастващия интерес учениците да се занимават с нещо практично, което ще подобри начина им на мислене и може да им отвори различни възможности. Обществото се развива с бързи темпове, средата се дигитализира и ние не знаем какви ще са професиите на бъдещето, но знаем какви умения ще се изискват и всички те могат да бъдат развити през развиване на предприемаческа нагласа“, заяви Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X