Предприемачество

ЕК обяви победителите в конкурса за социална иновация

Computer World

Иницииран от Европейската комисия, Европейският конкурс за социална иновация отличава проекти, които стимулират и демонстрират социални иновации и предприемачески идеи в рамките на европейския континент. Тазгодишните победители бяха обявени в началото на седмицата на церемония в зала "Алберт" в Брюксел.

Тазгодишното издание на инициативата, която мина под мотото "RE:Think LOCAL" беше насочено към проекти, които превръщат местните предизвикателства, следствие на променящата се икономика, във възможности за младите поколения. Печелившите проекти са платформа за дигитални пътувания за хора с увреден слух (Ulisse), инкубатор за реализация на бизнес идеи на млади хора (HeritageLab) и платформа за кариерно ориентиране за младежи от малки градски и селски райони (Career Bus). Всеки от победителите ще получи награда в размер на 50 000 евро, за да доразвие и приложи идеите си.

"Поздравявам тазгодишните победители. Те създават възможности там, където повечето хора и организации виждат само предизвикателства. Европейската комисия се ангажира да даде възможност на младите хора да оформят по-добро бъдеще за себе си, за своите общности и за Европа като цяло. Печелившите проекти могат да постигнат тази цел по устойчив начин, който ще бъде от полза както за икономиката, така и за обществото“, коментира Елизабет Биенковска, еврокомисар по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия

Ullise (Италия) е първата европейска дигитална платформа, която създава, продава и популяризира местни туристически трипове, създаден от хора със увреден слух за други хора с подобни проблеми. Тя насърчава наемането на млади хора от тази група, като им дава опит в туризма и организирането на пътувания, както и международното обучение в езика на жестовете.

HeritageLab (Словения) е проект, който обучава младежи от малките градове на утвърдени иновационни методи за реализация на бизнес идеи. Проектът свързва представители на местните власти, отговарящи за културното наследство, с младежи, които имат иновативни бизнес идеи. Инициативата включва менторство, обучение и тестове на нови възможности за работа и иновации в сектора на културното наследство. Основната цел на всички дейности е да се подобри достъпността, работата с дигитални решения, устойчивостта и творческия подход.

Career Bus (Румъния) е платформа за кариерно ориентиране на младите хора, живеещи в малки градски и селски райони, които често са изправени пред безработица и демографски срив. За да помогне за решаването на този проблем, румънският екип, стоящ зад проекта, планира да направи автобус с интерактивно пространство, което съчетава иновативни технологии и комуникация "лице в лице". Автобусът ще обикаля сред отдалечени общности и ще дава възможност на младите хора там да обогатят и актуализират професионалните си знания и умения.  

Всяка година журито се връща към предходното издание, за да избере полуфиналиста, който показва най-голямо развитие на проекта си през последните 12 месеца. Наградата "Impact", която също е 50 000 евро, бе връчена на Mouse4All (Испания) - проект, който позволява на хора с тежки физически увреждания да имат достъп до таблет или смартфон с Android, без да докосват екрана.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X