Предприемачество

AMD прехвърли 7nm производство в тайванската TSMC

Владимир Владков

AMD вече се е насочила към следващите фази в развитието на своите архитектури Threadripper и Vega, но вече направи две ключови бизнес промени. Джим Андерсон, който отговаряше за работата на групата „Изчислителни и графични платформи“ на AMD, напусна компанията. Освен това AMD промени основния си производител на най-модерните чипове, като смени GlobalFoundries с тайванската TSMC.

Андерсон е напуснал, за да стане изпълнителен директор на Lattice Semiconductor, производител на FPGA. Според изявлението на Lattice, Андерсон ще получи няколко милиона долара под формата на акции и други поощрителни средства. Говорител на AMD заяви, че Андерсон винаги е имал амбиция да стане изпълнителен директор.

Саид Москелани ще замени Андерсон на позициите на старши вицепрезидент и генерален директор на Client Compute Group, който ще следи отблизо работа по процесорите и интегрираните чипове APU на AMD. Москелани отговаряше досега за полуперсонализираните APU чипове за геймърските конзоли Microsoft Xbox и Sony Playstation. И двете схеми бяха критично важни за бизнеса на AMD, докато компанията разработваше чиповете Ryzen.

Джим Андерсон, снимка: PC World, САЩ

AMD се намира в етап на еволюционен преход по отношение на своята продуктова пътна карта. Второто поколение чипове Threadripper увеличи броя на своите ядра чрез свързване на няколко чипа заедно, вместо да разчита на съвсем нова архитектура. По същия начин ще мигрира графичната си архитектура Radeon „Vega“ към нов 7-милиметров производствен процес.

Въпреки че времето за напускане на ключов шеф никога не е подходящо, Андерсон не отговаряше за пускането на новата архитектура, макар че без съмнение работеше върху бъдещите версии на архитектурата Zen, която AMD разкри през миналата година. Въпреки това, неговото напускане е второ в AMD след излизането от компанията на Раджа Кодури, шеф на отдела за графични чипове, който премина в Intel в края на 2017 г. Преди това си тръгна и архитекта на процесора ZEN Джим Келър, който също отиде в Intel (след кратък престой в Tesla). Маркетинг специалистът за чиповете Radeon Крис Хук също напусна AMD в посока Intel.

Като архитект на чиповете ролята на Келър бе може би най-съществената загуба за AMD. Но Андерсон очевидно е играл ключова роля, управлявайки взаимоотношенията с потребителите и публична фигура, обясняваща предимствата на чиповете Ryzen и Threadripper. Мениджърите в AMD имат две основни задачи – да проектират върхови нови чипове и след това да ги продават. А компанията загуби ръководители и в двете основни сфери.

 

Преместване на производството в TSMC

Преминаването към 7-нанометров производствен процес за чиповете на AMD вече ще бъде отговорност за TSMC, а не на традиционната фабрика на AMD - GlobalFoundries. GlobalFoundries бе създадена от производствения отдел на самата AMD, след като той бе отделен от компанията през 2009 г. като част от мерките за ограничаване на разходите.

В блога на компанията главният технически директор на AMD Марк Пейпърмастър увери потребителите, че няма да има промяна в продуктовата пътна карта на компанията. AMD вече е насочила множество 7nm продукти към TSMC, включително 7nm чип Vega, планиран да бъде доставен през 2018 г., и първия 7-нанометров сървърен чип Epin, планиран да бъде пуснат през 2019 г. Планира се и архитектурата Zen 2, и следващото поколение графичен чип Navi да бъдат произведени от TSMC чрез 7nm фабрични линии, добави той.

„Съвместната ни работа с TSMC по отношение на техния 7-нанометров възел напредва много бързо и от първите бройки силициеви чипове виждаме отлични резултати“, написа Пейпърмастър.

Според Пат Муурхед, главен анализатор в Moor Insights, съществуващите 7-нанометрови схеми на AMD вече са готови за производствените процеси на TSMC. „Не мисля, че AMD има каквито и да е 7nm схеми за GlobalFoundries“, написа той в Twitter.

GloblaFoundries обяви, че компанията ще се откаже от фабричните линии за най-модерните чипове, от което ще спечелят TSMC, Samsung и други фабрики за чипове, които агресивно инвестират в нови производствени линии. Вместо това AMD ще запази съществуващите и по-старите линии Ryzen, Radeon и Epyc, изработвани по 14nm и 12nm производствен процес, като те ще се правят в GlobalFoundries.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X