Предприемачество

34 здравни стартъпа ще се състезават в 4 конкурса на EIT Health

Computer World

34 стартъпа, опериращи в сферата на здравеопазването, ще се включат в общо 4 конкурса на една от най-големите инициативи в световен мащаб в областта на здравеопазването - EIT Health. Състезанията се провеждат с подкрепата на Европейския комитет и Европейския институт за иновации и технологии (EIT), а общият награден фонд, който ще бъде разпределен до края на 2018 г., е 100 000 евро. Той е част от наградите на EIT Health - InnoStars Awards – които включват конкурсите European Health Catapult и програмата за финансиране на иновации в сферата на здравеопазването HeadStart Funding, чиято цел е трансформирането на работещи идеи в пазарни решения.

До момента в надпреварата се включиха общо 188 стартъп компании от цяла Европа, включително България, като общо 14 бяха избрани за финала през есента, а 25 стартираха обучението си в Instituto Pedro Nunes Incubator (IPN) в Коимбра (Португалия) – един от най-добрите инкубатори в света. Най-добрите 5 отбора сред стартиращите фирми на идейно ниво, също бяха излъчени.

25 участника ще се обучават в EIT Health InnoStars

Общо 25 стартъп компании от Албания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша и Португалия, които вече имат готов прототип или минимум жизнеспособен продукт (MVP), ще вземат участие в тренировъчната програма за подобряване на бизнес плановете, организирана от Instituto Pedro Nunes incubator (IPN). Първият етап на обучението се състоя през юли, а вторият ще се проведе през септември, като акцентът ще падне върху обучението как идеите да бъдат предлагани по най-добрия начин на пазара. Финалното събитие на инициатива ще се проведе през ноември в Будапеща, където трите най-успешни екипа ще получат общо 60 000 евро - победителят получава 25 000 евро, втора място – 20 000 евро, а третият отбор получава 15 000 евро, за да развие своя MVP или прототип.

8 стартъпа бяха избрани за HeadStart Funding

InEye, NU-RISE, NeuroPsyCAD, CMPI от Португалия, Heartwatch, BiomimX, Stethotelephone, от Италия и Koatum от Латвия са 8-те избрани отбора за безвъзмездно финансиране по програмата HeadStart Funding. Чрез субсидията се цели компаниите да съкратят времето за пускане на пазара на иновативни продукти и услуги, като същевременно увеличават възможността за привличане на допълнителни частни инвестиции.

6 стартъпа продължават към полуфиналите на European Health Catapult

EIT Health избра и 6-те най-добри стартиращи компании в областта на здравеопазването, които ще продължат към полуфиналите на European Health Catapult в категориите биотехнологии, медицински технологии и цифрово здравеопазване. Проблемите, върху които се фокусират старъпите, са многобройни - от ново мултифункционално лекарство за лечение на Паркинсон и други основни мозъчни заболявания до идентифициране на невродегенеративни заболявания при конвенционални мозъчни сканирания.

Избраните компании ще получат висококачествено обучение по моделиране на бизнес планове, както и улеснен достъп до инвеститори от най-високо ниво. Програмата ще продължи с две обучения – едно, организирано от EIT Health, и второ, под егидата на InnoStars.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X