Предприемачество

30 проекта за социални иновации са полуфиналисти в конкурса на ЕК

Владимир Владков

30 проекта за социалните иновации на компании от 20 страни в Европейския съюз бяха избрани за полуфиналисти от журито на конкурса European Social Innovation. Сред тези полуфиналисти е и българската Beehive, високотехнологичен преакслератор, предоставящ работно пространство и менторинг за над 60 млади предприемачи.

Избраните 30 иновативни проекта са посетили Академията за социални иновации в румънския град Клуж, където са получили поддръжка за развитие на своите идеи, създавайки подробни бизнес планове. От тях ще бъдат избрани 10 финалисти, а 3 проекта ще получат награди по 50 000 евро. Мотото на тазгодишния конкурс е "RE:THINK LOCAL“.

Липсата на достатъчен брой талантливи служители за стартиращи фирми и трудното включване на младите хора е мотивирало варненската Beehive да създаде преакселератор за ученици, където те могат да „пипнат“ и експериментират с нови технологии, разработени „току-що“ от стартиращи фирми. Те интегрират по иновативен начин Интернет на нещата, 3D печат, виртуална реалност, блокчейн технологии и др. Програмата ще продължава по 6 месеца и вече е потвърдено, че ще е част от официалната учебна програма на училищата в община Варна. Учениците ще могат да помогнат на високотехнологичните стартиращи фирми и съвместно да създадат нови функционалности. Програмата може да бъде разширена и в други градове и региони.

Сред конкурентите на Beehive са по 3 фирми от Румъния, Гърция и Испания, по 2 компании от Великобритания, Холандия, Италия и Франция. Сред останалите страни, които са представени на полуфиналите на европейския конкурс, са Белгия, Словения, Унгария, Швеция, Австрия, Хърватска, Германия, както и фирми от страни извън ЕС като Украйна, Армения , Турция.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X