Предприемачество

Нов фонд Brightcap Ventures ще инвестира 26 млн. евро в технологични стартъпи в региона

Владимир Владков

Четирима известни в българските ИТ среди предприемачи и мениджъри създадоха нов фонд за управление на финансиране на малки и средни технологични компании по програмата JEREMIE. Под името Brightcap Ventures, фондът ще инвестира в технологични стартиращи фирми на много ранен етап от тяхното развитие, но с потенциал за значителен растеж, като размерът на инвестициите е в доста широки граници от 500 хиляди до 3 млн. евро. Програмата JEREMIE, управлявана от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), ще инвестира във фонда 20 млн. евро, а самият фонд ще привлече допълнителен капитал от 30% над тази сума, т.е. общият размер на капитала за иновативни фирми е над 26 млн. евро.

Част от капитала ще бъде заделен за ускоряване на новосъздадени дружества, които ще могат да получат между 50 и 200 хил. евро. Фондът ще инвестира в компании както в България, така и в региона, като инвестициите извън страната ще бъдат в рамките на привлечения допълнителен капитал, обясняват от Brightcap Ventures.


Нов фонд Brightcap Ventures ще инвестира 26 млн. евро в технологични стартъпи в региона

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Снимка: Надежда Чипева

Четиримата партньори в новия фонд за рискови инвестиции са добре познати на ИТ индустрията в България и чужбина като успешни предприемачи, ръководители на големи технологични компании и инвеститори. Това са Георги Митов, участвал в ръководствата на Sciant (купена по-късно от VMware) и Aviaso (продадена на Honeywell), Диана Стефанова, която също бе в управата на софтуерния разработчик Sciant, прераснал във VMware България и развила се като един от най-успешните R&D центрове на глобалната компания. В момента Диана Стефанова е управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия изток, в които работят близо 1000 специалисти.

Другите два партньори в екипа на Brightcap Ventures са Елина Халачева, която има голям финансов опит в Ню Йорк и Лондон, работейки за редица банки и инвестиционни фондове, и Даниел Лорeр, работил дълги години в Израел, Белгия и Швейцария, заемал ръководни позиции в Mercury Interactive, продаден по-късно за $4,5 милиарда на Hewlett-Packard.

„Силата на екипа е в разнообразната експертиза, дългогодишния опит и богатата мрежа от бизнес партньори на всеки един от тях“, заявиха от Brightcap Ventures. Екипът на фонда си е поставил амбициозната цел да развие млади, стартиращи компании до успешни бизнеси на глобалните пазари. В допълнение на богатия и разнороден опит на партньорите, фондът се отличава с иновативния си подход и стратегия, която залага на широка партньорска мрежа от корпоративни и стратегически партньори в България, Израел, Западна Европа и Силициевата долина.

Разпознаване на потенциала на технологичните идеи

„През последните години българските компании доказаха, че могат да създават софтуерни продукти на световно ниво. Целта ни е да помогнем на следващите компании с добри идеи да постигнат подобен световен успех и да направят страната ни все по-желано място за развитие на глобални продукти и бизнеси“, коментира Георги Митов. През последните години той ръководи авиобизнеса на Honeywell в страната и развитието на софтуерния продукт за горивна ефективност, който се използва от над 35 авиокомпании по света. Завършил стоматология в Медицинския университет София, Георги посвещава кариерата си на технологиите и започва да програмира още като ученик в СМГ. Има задълбочена компетенция в сферата на софтуерните технологии, авиацията, медицината, здравеопазването и създаването на работна атмосфера, която спомага идеите да се превърнат в работещи продукти. Георги Митов ще има ключова роля за разпознаване на потенциала на нови технологии в тези сектори.

Развитие на стартъп екосистемата

„Имах възможността да работя и да придобия ценен опит в малки и големи технологични компании в Европа и в Силициевата долина. Мечтата ми беше да мога да използвам опита и знанията си, за да повлияя на цялата екосистема в България“, допълва Диана Стефанова. Тя ще продължи да ръководи дейността на VMware като извън това лично ще се включи във фонда като венчър партньор. Диана има магистратура по счетоводство и контрол от УНСС и е сертифициран експерт счетоводител от Калифорния. В САЩ тя заема управленски позиции в няколко технологични стартъпа, след което става част от ръководния екип на Sciant, впоследствие продадена на VMware. През годините Диана Стефанова работи активно за подобряване бизнес климата и за налагане имиджа на България като дестинация, привлекателна за чуждестранни инвестиции.

“Средата в България и региона се промени много през последните години. Все повече млади хора остават да се реализират тук, а много други, които завършват в чужбина и трупат опит, се завръщат. Силно вярвам в този талант и в потенциала на предприемачите тук“, смята Елина Халачева. Тя е завършила магистратура по бизнес администрация в Станфордския университет и започва кариерата си в Citigroup като инвестиционен банкер, а след това в Wit SoundView, първата по рода си онлайн платформа за инвестиционно банкиране на стартиращи технологични компании. Впоследствие Елина работи към Citigroup Alternative Investments, платформа от фондове за дялови инвестиции с капитал от $100 млрд., първо в Ню Йорк, а после в Лондон, където отговаря за Централна и Югоизточна Европа. През последните няколко години Елина се е посветила на стартъп света и работи в ръководния екип на българската технологична компания Auxionize - платформа за фирмено снабдяване с над 9000 бизнес клиента.

Бизнес контактите

Даниел Лорeр също има дългогодишен опит като предприемач. През 1999 г. Даниел основава в Париж първата си технологична фирма FranceBusinessPlus, която разработва система за B2B електронна търговия. Фирмата е продадена след 28 месеца. Основава OPTiiM, системен интегратор за банки и телекоми, разраснал се в Европа, Африка и Близкия изток, и по-късно продаден на австрийски ИТ холдинг. Опитът и контактите на Даниел Лорер в Израел и Западна Европа ще спомогнат за отваряне на повече пазари за портфолио компаниите на Brightcap Ventures за установяване на добри инвестиционни практики по подобие на добре развити и успешни стартъп екосистеми.

“Последният доклад за състоянието на технологиите в Европа, изнесен на стартъп конференцията Slush 2017 във Финландия, не споменава България - а съседите ни са на всяка графика. Щастлив съм, че Brightcap Ventures получи 20-милионното доверие на ЕИФ, JEREMIE и мнозина частни инвеститори, за да продължим започнатото от колегите от първите рискови фондове и заедно да сложим България на картата”, заяви Даниел Лорер.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X