Предприемачество

Sirin Labs разработва масов Android смартфон с портфейл за криптовалути

Владимир Владков

Създаване на световна екосистема за защитени мобилни блокчейн базирани „комунални услуги“, която да доближи „токън икономиката“ до масовия потребител е основната цел на швейцарската компания SIRIN Labs, която открива свой развоен център в София. Основният научно-изследователски и развоен център на компанията е в Тел Авив и включва над 70 специалисти, а в България вече разполага с двама, заяви вицепрезидентът на SIRIN LABS Амит Крелман при представянето на компанията в София. SIRIN LABS ще търси талантливи инженери в областта на разработката на Android и на Java, както и специалисти по Quality Assurance, обясниха от българския партньор на иновативната компания Stanga One1.

Защитената операционна система SIRIN OS e изградена върху Android, като компанията работи в изключително тясно сътрудничество с Google и с тайванския производител Foxconn, като първият „собствен“ смартфон FINNEY ще бъде готов до края на тази година. Стремежът на разработчиците е да постигнат крайна цена под $1000, като техническите спецификации на продукта са доста впечатляващи – процесор Qualcomm Snapdragon 845, 6-инчов дисплей със съотношение 18:9, 128GB вградена памет за съхранение, допълнена от слот за SD карта памет с капацитет до 2 TB, a оперативната RAM памет е 6 GB.


Sirin Labs разработва масов Android смартфон с портфейл за криптовалути

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Хардуерните възможности на устройството неслучайно са подсилени, тъй като устройството трябва да поддържа редица специални софтуерни възможности на операционната система SIRIN OS. Платформата поддържа защитен портфейл с „офлайн“ съхранение на най-масовите криптовалути и токъни (включително Bitcoin, Etherium и други). Компанията предлага и вградена услуга за преобразуване на токъни (TCS – Token Conversion Service), която да улесни потребителите и да разшири проникването на блокчейн услугите. „Днес всеки стартъп създава собствен токън, например иновативни таксиметрови услуги, но потребителят ще предпочете просто да плати таксито със токъна или криптовалутата, с която разполага в портфейла си“, обясни Крелман.

Системата във FINNEY телефона предлага и IPS защита срещу проникване, базирана на поведението и блоков изкуствен интелект. Защитата на „ценния“ криптовалутен ресурс се допълва с 3-факторна автентификация – биометрична, с начертана фигура и поведенческа. Основните комуникационни канали като VoIP, текстови съобщения и е-поща също са защитени, обясни Амид Крелман. В допълнение към смартфона компанията разработва и блокчейн базирано PC тип „All-in-one“, създадено на базата на практиките за тънък клиент, като целта е крайната цена на продукта да е под $800.

Освен собствени продукти, които по-скоро приличат на референтен дизайн, компанията е в напреднали преговори със 7 водещи ОЕМ доставчици на Android смартфони (включително Hauwei), които да адаптират SIRIN OS в техни продукти, така че да улеснят използването на микроплащания с токъна SRN на SIRIN Labs.

Всъщност основната цел на младата фирма е да развие мощна екосистема, която да дава възможност на различни разработчици да добавят разпределени приложения (D-APP), и P2P услуги, чрез които потребителят са споделяте всевъзможни ресурси – от местоположението, през батерията на телефона до мобилния интернет. „Ако Мелъди например пътува от Тайван за Лондон за няколко дни, но няма роуминг план за мобилни данни. Същевременно нейният познат Джон, използващ смарфтон със SIRIN OS, разполага с голям пакет за мобилен интернет. Вместо да преминава през централизираната и сложна система на оператора за покупка на мобилен интернет, тя може да поиска от Джон да „сподели“ своя ресурс с нея, а след това той ще получи SRN токън за обема от данни, които е използвала Мелъди“, обясни Крелман.

„Крипто токъните все още не са за масовия пазар. Към момента токъните се използват преди всичко от спекуланти, от предприемачи като алтернативен метод за набиране на рисков капитал чрез т.нар. ICO (Initial Coin Offering), както и на черния пазар за средства за злоумишлена употреба, добави Крелман. - Същевременно блокчейн технологиите ще променят целия свят и бизнеса, те са много важни, но все още се разбират само от тесен кръг специалисти. Родителите ни например искат да използват бърз интернет, без да те се интересуват от OSI модела на мрежата, какъв е IP протоколът. Целта ни е блокчейн приложенията да достигнат до масовия потребител, който да усети „реална полза“ от тях“, заяви вицепрезидентът на SIRIN LABS. Затова компанията ще развива „икономика на токъните“. Именно реализация в подобна интересна професионална сфера предлага на българските специалисти SIRIN LABS в новия си развоен център в София.

И други компании се насочват блокчейн, за да реализират различни идеи за децентрализирано споделяне на ресурси между доверяващи се партньори. В проекта Metamorph например блокчейн служи за промяна на днешния модел на рисково финансиране (VC). “Бъдещето на стартиращите фирми е във масовото финансиране (crowdfunding), като блокчейн технологията организира хиляди потребители да помагат за растежа на новите фирми. Нашата платформа ще се стреми да обедини в една свързана мрежа експерти, партньори, венчър фондове, новият тип създадели на фирми, създавайки общо пазарно място за обмен и на идеи, и на опит. По този начин ще бъдат финансирани интересни идеи, които често трудно стигнат до вниманието на венчър фондовете“, каза Крис Дитрих, главен директор „Иновации“ на Metamorph. - Изграждаме инициативна общност, която да си сътрудничи по стартъп проектите. Бъдещият растеж ще бъде подхранен от нова генерация предприемачи, които се появяват на пазара“, допълни той.

Валентин Алексиев от æternity ventures представи програмата Startfleet за инвестиране в блокчейн стартиращи фирми. Startfleet представлява децентрализиран инкубтор за блокчейн стартъпи, създаващи приложения за платформата æternity. По време на „инкубационния“ период от 6 месеца стартиращите фирми имат достъп до над 30 лектори, ментори, експерти, консултанти, лидери в областта на блокчейн. Всяка идея може да получи финансиране до $250 000.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X