Предприемачество

Основателите на “Телерик Академия” създават най-големия частен инкубатор в Източна Европа

Computer World

Иван Гайдаров

Основателите на “Телерик Академия” – Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев – са се заели с изграждането на най-големия частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа – Campus X. Новата база ще бъде ситуирана в столичния квартал “Младост” и ще събере на едно място стартъп компании, вече утвърдени играчи в ИТ сектора и редица специалисти от различни сфери, които да създадат условия за по-бързо развитие на технологичния сектор у нас.

 

Campus X ще се състои от четири модерно оборудвани сгради с обща площ 18 000 кв. м. и капацитет от над 1000 работни места.

Това, което се случва в нашата екосистема, не трябва да бъде плод на случайност, а на строго определен механизъм, който увеличава шансовете за развитие на компаниите. Този път е труден и има много неясноти, проби и грешки. Успехът на компаниите се гради на няколко основни компонента, един от които е средата, в която те функционират. Тя трябва да предразполага към комуникация и отворен начин за споделяне на идеи, експертиза и знания. Трябва да стимулира хората към екстровертност. Друг особено важен момент е достъпът до експерти, които могат да спестят на компаниите много време и финансов ресурс”, коментира по време на представянето на проекта Бойко Яръмов.

Васил Терзиев от своя страна бе категоричен, че, когато всички колони на екосистемата са разпръснати, нещата се получават много по-трудно.

Когато липсват връзки, е много трудно да бъде използван пълния потенциал на това, което имаме като хора и капитал. Всичко трябва да работи в синхрон, в хармония, като човешкото тяло, за да може да се получи стойност в една екосистема. Затова е изключително важно всичко да бъде чисто физически на едно място, за да може по-бързо да се градят връзки. Това води до скорост. За да има такава пък, трябва да има доверие, което изисква всички тези фундаменти да са налице – да има споделен икономически интерес и сходни ценности. Тогава системата започва да работи за всички участници в нея”, обясни Терзиев.

По думите му именно това стои зад идеята на екипа на "Телерик Академия" за създаването иновационна среда, “където да се раждат компании, да се ускоряват, да се споделя и трупа знание и, не на последно място, хората, освен да получават, и да връщат, за да може този кръговрат да заработи и всеки един да постигне по-голям потенциал, отколкото е предполагал, че има”.

Не трябва да да приемаме екосистемата, която се изгради в България през последните години, за даденост. Нейното развитие се нуждае от много внимателно отглеждане, за да просъществува и да е успешна и конкурентна в дългосрочен план. Като държава имаме липса на доста фундаментални ресурси, които да спомогнат една екосистема да е успешна и устойчива в дългосрочен план. За целта трябва да се случат много проактивни действия. Когато това стане, ще се случи и магията, която ще доведе до промяна отдолу нагоре. Затова решихме да обединим всичко, което гравитира около нас – предприемачи, инвеститори, млад талант и т.н., като надградим този модел и го катализираме”, заяви от своя страна Светозар Георгиев.

Към момента, проектът на тримата основатели на “Телерик Академия” е в началната си фаза, но вече предоставя над 200 работни места – частни офиси и споделени пространства, като още преди да е разгърнат в своята пълнота кампусът вече е дом на редица компании, чиято обща пазарна оценкла надхвърля 50 млн. евро.

Създаването на място, в което хората могат да се чувстват комфортно и да оставят грижите си настрани, води със себе си множество предизвикателства. Затова продължаваме да търсим рецептата как всяка една компания би се чувствала добре, без да е лишена от нито един компонент, който я кара да бъде ефективна. Искаме тази среда да стимулира хората да контактуват помежду си”, обясни още Бойко Яръмов и добави, че екипът на Campus X се стреми споделеното пространство да не поставя лимити на растежа на компаниите, които го обитават.

Искаме да създадем механизъм, в който организациите съжителстват дълго време, и се възползвяат от споделянето на знание. За да постигнем това, сме модулирали сградите по такъв начин, че да позволяват преливане от една в друга среда, без да се нарушава ритъма на работа на компаниите”, акцентира още Яръмов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X