Предприемачество

Талантливите кадри – тайната подправка на българската стартъп екосистема

Computer World

Българската стартъп екосистема напредва с бързи темпове, помагайки за развитието на националната икономика и за утвърждаването на страната ни на световната сцена. А това се дължи на талантливите и висококвалифицирани кадри, коментираха участниците в международната конференция IT Hub Connect 2018.

„Тези компании имат потенциала да разширяват физическите граници на България и да допринесат не само за ръста на българската икономика, но и да имат социален ефект за цялото общество. И ние разполагаме с пълните възможности да бъдем лидерът сред балканските държави в дигиталното икономическо развитие“, отбеляза основателят на Move.bg Саша Безуханова.

Тази тенденция се потвърждава и от ежегодното проучване за иновации (InnovashionShip), което се провежда от платформата. То показва, че 31% от стартъпите развиват базирани в облака решения, 31% се занимават с машинно обучение, над 30% разработват системи за анализ на големи данни, 8% продават вече базирани на блокчейн решения. Вече 78% от българските стартъп компании работят на международните пазари, реализирайки динамични, надеждни и авангардни решения.

Същевременно пазарните условия успяват да привлекат и чужденци, пример за което е бизнесът на Алън Хътчисън. През 2014 той основава в България своята компания ProsFit, която създава софтуер, специализиран за производството на индивидуални протезни гилзи. След това дейността му се разраства и в момента работи както в Европа, така и в Австралия, Югоизточна Азия, Северна и Южна Америка.

Хътчисън обяснява, че за да се започне бизнес са необходими финансови средства, подходяща среда, добра инфраструктура и прозрачна администрация, а всичко това присъства в страната ни. Най-важното обаче са служителите. „За нас хората са тайната подправка на България. В тази добре функционираща екосистема, която съществува днес хората са тези, които поставя България на картата на света“, заяви създателят на ProsFit.

Заради добре квалифицираните специалисти с правилна нагласа и желание за учене и развитие той определя страната ни като „спящата красавица на Европа”. „Ние печелим, работейки в България, а спящата красавица всъщност е доста будна“, допълва Хътчисън.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X