Предприемачество

Българският стартъп ОА Digital интегрира изкуствен интелект на работното място

Владимир Владков

“Вече не е нужно да живееш в Силициевата долина и да работиш в гараж, за да създадеш успешен технологичен стартъп. Единственото, което има значение е страстта, която влагаш в идеята си и упоритостта ти, когато се конкурираш с технологични компании от цял свят“. Това е един от уроците на предприемача Димитър Василев. През 2017 г. той започва да изгражда новата си компания ОА Digital.

„Създадохме OA Digital с идеята да надградим работната среда с интелигентен софтуер, който активно да подпомага работещите хора. Продуктът ни е създаден на основата на цифров бизнес модел и пълните възможности на технологиите днес“, допълва Василев. Той има богат опит в областта - през 2013 г. основава в Берлин openBerlin IoT иновационен център на Cisco, фокусиран върху Индустрия 4.0, логистика и транспорт. За 3 години този център създава успешни IoT проекти и партньорства с Bosch, Intel, Daimler, Audi, Deutsche Bahn и други (вж. видео от иновациония център на Cisco).


Българският стартъп ОА Digital интегрира изкуствен интелект на работното място

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Димитър Василев основава през 2013 г. IoT иновационен център на Cisco в Берлин - OpenBerlin. 4 години по-късно решава да създаде собствен стартъп. Снимка: промоционално видео зa OpenBerlin Cisco IoT Innovation Center.

През 2017 г. Димитър Василев напуска компанията Cisco, където работи през последните 13 години, и решава да създаде собствен стартъп. Неговото мнение е, че офисите все още отговарят основно на изискванията на бизнеса от XX век. „Работната ни среда днес може да бъде изцяло променена с добавянето на изкуствен интелект, който ще подобри и баланса между работата и личния ни живот“, пояснява той. Стартиращата компания OA Digital решава да постигне това с помощта на система, изградена от модерни IoT сензори и нова генерация софтуерна платформа.

“Скоро ще станем свидетели на нови работни пространства, които ще разбират нашите емоции и ще създават оптималната за нас среда. Системите ще се саморегулират, като автономно се адаптират към промените на цялостното обкръжение и настроенията ни, така че да работим и да се чувстваме по-добре с всеки изминал ден“, коментира Василев.

Как работи OA?

ОА превръща всяка стая в суперкомпютър, със сензори и нов вид софтуерно дефиниран хардуер. Платформата е изградена върху софтуер с отворен код, което дава възможност за добавяне на допълнителни услуги. Стартъпът работи в тясно сътрудничество с NVIDIA, чийто мощни графични чипове се използват в редица суперкомпютри, автономни автомобили и дронове. ОА е част от програмата NVIDIA Inception за стартъп компании, работещи в сферата на изкуствения интелект, също така си партнира и с пазарни лидери в областта на сензорните IoT технологии.

Платформата използва сензори и невронни мрежи, за да се самообучава и да разпознава все по-добре нуждите на потребителите в работното пространство. Невронните мрежи се използват, за да може офисът да реагира и да се променя на базата на личните предпочитания на всеки посетител по отношение на светлина, комфортна температура и шум. Системата предоставя на потребителите интуитивен интерфейс за взаимодействие.

OA Digital е базиран на облачно решение, което може да се разраства до степен, че да обслужва милиарди хора и да управлява повече застроени пространства, отколкото физически могат да бъдат построени на планетата ни.

Трудното начало

„Когато твоята стартъп компания е в начален стадий и инвестираш всичките си парични ресурси в новия продукт, може да се наложи да спиш и на пода в една стая с екипа си. Когато започнахме да изграждаме ОА, трябваше да подготвим наличните си спестявания и да намалим личните си разходи, за да можем да издържим 18 месеца без заплати. Това решение не е никак лесно за хора със семейства и с деца. Благодарим на нашите семейства за подкрепата, защото с тяхна помощ успяваме да реализираме идеята ни“, споделя Василев.

Планове за инвестиции

През 2017 г,. компанията създава прототип на продукта (т.нар. минимално жизнеспособен продукт MVP), a през пролетта на тази година планира да пусне бета версия. Готовият продукт се очаква да бъде реализиран през есента на 2018 г.

През 2017 г. част от компанията се премества от Берлин в София, за да създаде екип от продуктови инженери. Друг от предприемачите се премества от Мюнхен в Берлин, за да покрие бързоразвиващия се пазар на недвижими имоти в немската столица.

Централата на OA Digital Inc. е базирана в САЩ, с централа в щата Делауеър, като активно действащите й поделения са в Лондон (където на практика е стартирана идеята), Берлин и София. Първите продажби и внедрявания на продукта са планирани за Лондон. След това усилията на екипа ще се насочат към столицата на Германия. Компанията планира разрастване на екипите от инженери и развойни специалисти в София и Берлин.

„Готови сме за следващия етап на растеж на компанията ни и с подкрепата на външни инвеститори ще изградим бъдещето на работните пространства“, допълва основателят Димитър Василев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X