Предприемачество

Успешни млади фирми споделиха свой опит по време на Sofia Startup Expo

Computer World

35 фирми-изложители, 7 финансиращи институции, 20 лектори, 10 стартъпа, превърнали се вече в успешни бизнеси предлага форумът Sofia Startup Expo, който се провежда на 13 и 14 март в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк. На събитието са представени широка гама от нови технологии, модерни услуги и продукти в различни категории, в т.ч. и с допълнително познание за IoT (Интернет на нещата) и иновации.

Проведената на 13 март тематична конференция бе разделена на три последователни панела. По време на първия думата имаха институциите и бизнесите и той бе озаглавен “Подпомагане на стартъпите в България”. Във втората част бяха представени няколко избрани успешни стартиращи бизнеси, които споделиха свой опит и отговаряха на въпроси от публиката. В третия панел пък думата имаха финансиращите организации.


Успешни млади фирми споделиха свой опит по време на  Sofia Startup Expo

© Computer World, Computerworld.bg

“България е много интересна и динамична. Това е един добър тестови пазар, където технологиите се възприемат бързо.” Това сподели Филип Берфус, основател на Ekom. Agency и член на борда на EIG! Boosts по време на презентацията си, в рамките на втория панел от конференцията. Той направи паралел с родната си Швейцария, където по думите му обстановката е по-консервативна.


Успешни млади фирми споделиха свой опит по време на  Sofia Startup Expo

© Computer World, Computerworld.bg

Марин Петков, създател на MP studio, специализиращо в проектирането на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти (т.нар. 3d mapping). Като най-голямо предизвикателство при развитието на фирмата си той посочи набирането екип. “Всички знаете, че да основеш компания в България е много лесно. Необходим е минимален капитал, също така тук данъците са доста ниски – обърна се Петков към зрителите на конференцията. – Тук лесно можете да откриете хора на високи позиции, с които да правите бизнес или които да инвестират.” Той сподели и свое наблюдение, че през последните години е налице завръщане на кадри отвън обратно в България.


Успешни млади фирми споделиха свой опит по време на  Sofia Startup Expo

© Computer World, Computerworld.bg

Александър Кумин, основател на Claimcompass, стартираща фирма, помагаща на ощетени пътници да получават компенсации от авиокомпании, говори за процесите, довели до финансирането от американския фонд 500 Startups. Интересното в случая е, че Claimcompass са били потърсени от акселератора. По думите на Кумин за това е спомогнала поредица от случайни срещи с негови представители. Друга важна причина, рабира се, е била оценката на компанията за потенциалната стойност на компанията – 2,6 млн. долара. По това време, в края на 2016 г., Claimcompass са генерирали приходи от 5-6000 евро на месец.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X