Предприемачество

Eleven стартира нов фонд с 6 млн. евро рисков капитал

Computer World

Българският фонд за рисков капитал Eleven ще инвестира нови 6 млн. евро в технологични стартъп компании от България и Югоизточна Европа. Капиталът на новия фонд за дялово инвестиране е изцяло частен и идва от успешни предприемачи от България и региона.

Новият фонд се казва Eleven 2.0 и е с надслов “Founders Fund” (от предприемачи за предприемачи). Той няма да оперира на база на прозорци за кандидатстване, вместо това екипът е отворен да разглежда стартъпи през цялата година.

“Ограничените във времето стартъп програми, които се опитват да поставят стартиращите предприемачи в рамки, вече не са ефективни. С Eleven 2.0 стъпваме върху всичко научено досега и изграждаме подкрепяща инфраструктура от знание, капитал, световни партньорства и сплотена общност. На база индивидуалните нужди, които всяка компания има, тази инфраструктура мобилизира необходимите ресурси в правилния за нейното развитие момент”, коментира Даниел Томов, партньор в Eleven.

Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 100 хил. евро в замяна на 10-12 процента дял в компанията. В зависимост от развитието и нуждите им фондът може да вложи допълнително до 200 хил. евро.

“Участието в Eleven 2.0 на над 30 частни инвеститори със сериозен опит в различни индустрии, е голямо предимство за нас и невероятна добавена стойност за компаниите, в които ще инвестираме. Знанието, опитът и контактите, с които нашите инвеститори могат да подкрепят новата вълна предприемачи, са безценни”, споделя Васил Терзиев, партньор в Eleven.

“Търсим смелите предприемачи, които решават значими предизвикателства чрез помощта на технологиите. Искаме да видим екипи, които имат първоначален прогрес и вече са положили усилия върху идеята, в която вярват”, посочва Ивайло Симов, партньор в Eleven.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X