Предприемачество

AI доминира в бизнесите в програмата Start Path Global на Mastercard

Computer World

Пет нови стартъпa са се включили в международната програма Start Path Global на Mastercard, която подкрепя иновативни стартиращи компании в напреднал етап на развитие. Програмата предоставя възможност за участие на стартъпи, които преосмислят банкирането и начините за плащане и са събрали значителни начални (seed) инвестиции и инвестиции в напреднала фаза Серия А. 

Три от пет стартъпа, присъединяващи се към настоящото издание на Start Path 2017, са фокусирани върху изкуствения интелект (artificial intelligence - AI). Използват го, за да анализират поведението на потребителите, да усъвършенстват ангажираността им в точките на продажба и клоновете на компаниите, както и да изчисляват данните за сметки и плащания, доставяйки разнообразни иновации в търговията на дребно. Другите два стартъпа са разработили решения, които разширяват достъпа на стоки на дребно за потребителите чрез иновации на мястото на продажба. 

Базираната в Лондон компания Divido осигурява на търговците на дребно и на кредиторите многоканална платфoрма, която позволява на потребителите да разсрочват разходите за големи покупки на вноски. Endor от Тел Авив е първата платформа с интелигентен софтуер, която позволява на бизнес потребителите да задават каквито и да е въпроси и да получат висококачествени резултати с несравнима точност и скорост за всеки домейн. Стартиращият бизнес Fluid AI комбинира изкуствен интелект и добавена реалност, за да помогне на банките и търговците на дребно да създадат следващо поколение от потребителско преживяване в клонове и магазини.  

В Start Path 2017 се включва и Regalii – компания, която работи с над 30 водещи банки и fintech приложения, за да предостави на потребителите иновативен начин за управление на инансите и плащане на сметки в САЩ и Латинска Америка, както и NetPlusDotCom – компания, която позволява на търговците на дребно да предоставят на клиентите си възможности за дигитални плащания. 

“Fintech стартъпите по света проектират дигиталното бъдеще, заяви Ейми Нийл, вицепрезидент на Mastercard Start Path. - Те използват различен подход, за да усъвършенстват избора и преживяването на потребителите в цялата индустрия. Съвместната ни работа с тези стартъпи спомага за свързването на новите технологии с надеждни, сигурни финансови мрежи и процеси, за да се създаде дори по-удовлетворяващо и безпроблемно преживяване при пазаруване.“ 

От 2014 г. насам над 5000 стартъпа са проявили интерес към Start Path, което доведе до стартирането на работа със 100 компании в 24 държави. През първите четири издания 20 процента от участниците са работили с Mastercard по пилотни програми или такива за търговска ангажираност. 

В България Mastercard обяви партньорството си с българския стартъп Tickey в началото на 2017-а, който представи пилотния си проект в софийското метро, позволяващ на гражданите да купуват билети чрез мобилно приложение директно със своето смарт устройство.  Потенциалът на стартъпа е забелязан именно по време на програмата StartPath в Европа. 

„Mastercard приветства иноваторите навсякъде по света. Партньорството с Tickey демонстрира на практика как сътрудничеството между глобална технологична компания и тепърва разрастващ се стартъп може да доведе до иновативни решения за удобство, сигурност и ефективност в градска среда. В Mastercard ще продължаваме да търсим и насърчаваме ефективните решения, които улесняват живота на хората и допринасят за изграждането на по-устойчива обществена среда“, коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. 

В Европа, Mastercard работи съвместно с DigiSEq, доставчик на IOT (Internet of Things) разплащателно устройство, за да свърже потребителите му с услугите за токенизация на Мastercard и да позволи плащанията на преносимите устройства. През 2016 г. Mastercard работи съвместно с Rainbird, за да създаде виртуален асистент за увеличаване на обмена на знание и вземане на решения сред екипа за лоялни продажби на Mastercard UK. Mastercard също така си партнира с Vat Box за възстановяване на таксите при продажби. 

Mastercard отвори и прозореца за кандидатстване за настоящото издание на Start Path 2017, което ще бъде съставено от стартъпи в напреднал етап на развитие. 

Заявления за шестмесечната виртуална програма се приемат непрестанно. Заявления за присъединяване към следващата вълна ще бъдат приемани до 23 април 2017 г. в 11:59 часа. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X