Предприемачество

Глобален SAP.iO фонд с първоначален актив от 35 милиона щатски долара

Computer World

Глобален SAP.iO фонд с първоначален актив от 35 милиона щатски долара започва дейност, съобщиха от SAP. Целта на начинанието е да прави инвестиции в ранните етапи на развитие на софтуерни стартъпи, които ще разширят екосистемата на SAP, уточняват от компанията за бизнес софтуер.

Фондът е само един от компонентите на отворения модел за иновации SAP.iO, който позволява на иноватори от и извън SAP да използват мощта на данните, интерфейсите за програмиране на приложения (APIs) и технологичните платформи на SAP, за да открият нови ползи за потребителите.

За българския пазар SAP стартира през месец март инициативата Start Apps for Your Business, която създава среда за връзка между предприемачески компании и установените бизнеси. Всички софтуерни стартъпи имат възможност да разработят своето решение върху платформата на SAP – SAP Cloud Platform, и да го предложат на клиентската база на SAP.

„Вярваме, че тази глобална инициатива ще бъде много полезна за нашата българска екосистема от клиенти, партньори и новостартиращи компании. На местно ниво влагаме много усилия да изградим жива предприемаческа среда около SAP технологиите. Това e нашата кауза в основата на „Start Apps for Your Business”: дефиниране на реални бизнес нужди от нашите клиенти, коопериране и ко-иновиране с технологични компании в различен стадий на тяхното развитие. Всички тези проекти и компании могат да бъдат финансирани и от новия ни фонд SAP.iO, сподели Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа - Темите, върху които ще работим за селектиране на подходящи софтуерни идеи, са насочени към финансовия сектор, енергетиката и производството, здравеопазването. Вече имаме много интересни технологични бизнеси, които са готови за следващата стъпка от своето развитие.“

SAP.iO стартира глобалната SAP.iO Foundry програма с цел инкубация в ранен етап на стартъпи, които изграждат софтуерни приложения, включително такива, които използват гранични технологии като machine learning и blockchain. Програмата стартира в SAP.iO центъра за развитие (SAP.iO Foundry) в Сан Франциско и този в Берлин, който ще се управлява с подкрепата на акселератора Techstars (световна предприемаческа мрежа). Тези нови центрове ще допълват съществуващите партньорства на SAP.iO за инкубация на стартъпи с Techstars IoT в Ню Йорк Сити и с Junction в Тел Авив.

Първият стартъп, който получи финансиране от SAP.iO, е Parable Sciences, Inc. (известни като Paradata) – компания за анализи на Big Data, намираща се в Сан Хосе, Калифорния. Paradata използват machine learning, за да предлагат по-голяма прозрачност по веригата на доставки, което допълва възможностите на решението на SAP Ariba при директната доставка на материали и проследяване на процеса на доставяне. Наред с финансирането, SAP.iO и SAP ще предложат на стартъпа менторство, представяне пред клиенти и достъп до интегрирани платформи и APIs, които ще помогнат на Paradata да доставя нови и уникални възможности за клиентите.

“SAP.iO ще създаде нова екосистема, която ще спомогне за ускоряване дигиталната трансформация за нашите 350 000 клиенти, каза Бил МакДърмът, главен изпълнителен директор на SAP. Имаме послание към предприемачите: ако имате смела мечта да разрешите едно от най-значимите световни предизвикателства, присъединете се към нас и нека преследваме мечтата ви заедно.”

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X