Предприемачество

Пета българска компания в глобалната предприемаческа мрежа на Еndeavor

Computer World

Още двама български предприемачи вече участват в световната мрежа на Endeavor. Симеон Луков и Николай Недев, съоснователи на технологичната Browswave, бяха избрани по време на международния селекционен панел на организацията в края на февруари в Куала Лумпур, Малайзия. Това е петата българска компания в глобалната мрежа на Endeavor. През изминалата година и половина, откакто предприемаческата организация стъпи и в България, към световната ѝ мрежа се присъедини Петър Митев, съосновател на Chaos Group, която наскоро спечели технологичен Оскар за софтуерния си продукт V-Ray, използван масово в големите холивудски продукции.

Любомир Янчев, съосновател на MClimate, която внедри на световния пазар ycтpoйcтвoтo Melissa зa диcтaнциoннo yпpaвлeниe нa климaтици, стана най-младият предприемач част от Endeavor заедно със своя партньор Цани Събев.

Другите двама предприемачи са Юлиан Софрониев от Biodit, която разработва биометрични технологии за системи за сигурност и контрол на достъп, и Венелин Димитров от SoftGroup, компания с пълно сериализационно софтуерно и хардуерно решение за фармацевтични компании и подизпълнители.

Browswave предлага иновативен софтуерен продукт за производители и търговци на потребителска електроника и бързооборотни стоки, който позволява на клиентите да следят цените на конкурентите си в реално време и да оптимизират своето ценообразуване и складови наличности, което да им гарантира конкурентна позиция на пазара. За 3 години от основаването на компанията, Browswave е привлякла клиенти в повече от 20 страни, включително имена като ASUS, LG, Media Markt и METRO. Симеон Луков и Николай Недев достигнаха до финалната фаза на селекционния процес на Endeavor след дълъг процес на подбор и редица интервюта с местни, международни ментори и членове на борда на директорите на Endeavor.

Основните критерии за подбор, на които предприемачите успяха да отговорят, включват лидерския потенциал и желанието да подпомагат развитието на предприемаческата екосистема в страната, както и перспективите компанията им да се разраства значително в бъдеще. На финалния етап от подбора, Симеон и Николай представиха себе си, успехите на Browswave към момента и визията си за развитие в три поредни интервюта по 60 минути пред шестима световни бизнес лидери с опит в различни индустрии и на различни пазари. Сред тях бяха ментори от мрежата на Endeavor като Майк Касиди, ръководител на проекта Google Loon, Лам Нгуен, съосновател на фонда Capital Group Private Markets, инвестирал над 5 милиарда долара в над 100 проекта, и Ники Лухур, основател на Kartuku, водещата разплащателна платформа на Индонезия. Като част от мрежата на Endeavor, Симеон и Николай ще получат достъп до над 3000 лидери от подобен калибър, както и до редица услуги, насочени към подобряването на стратегията за растеж и оптимизирането на бизнес процесите на Browswave. Компанията също ще има възможност да привлече клиенти и финансиране чрез мрежата на Endeavor.

Предприемачите ще имат на разположение специален консултативен съвет, който ще им помага при разработването и изпълнението на стратегията за растеж. Освен това, те ще могат да участват в топ образователни и консултантски програми, изработени специално за Endeavor от партньори на организацията като EY, Harvard Business School, Stanford Graduate School и MIT.

Бордът на директорите и екипът на Endeavor Bulgaria изтъкват потенциала на Симеон и Николай да бъдат отличен пример за новото поколение предприемачи. „Ключови за успеха на компанията бяха ясната визия за развитие и желанието на предприемачите да приемат обратната връзка в течение на процеса и да я прилагат, подобрявайки бизнеса и лидерските си умения“, коментира Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria.

Endeavor Bulgaria започва своята дейност през юли 2015г. с цел да разшири присъствието на организацията в Европа. България е едва третата страна в Европа с местен офис след Гърция и Испания. Организацията е подкрепяна от Борд на директорите, който се състои от дванадесет от най-успешните предприемачи в различни бизнес направления, които вярват в мисията на Endeavor да подсили местната предприемаческа екосистема, като осигури на български предприемачи достъп в глобалната мрежа до пазари, капитал и програми, кадри и обучения. До момента, екипът на Endeavor Bulgaria се е срещнал с над 100 компании, от които пет са селектирани официално и са станали част от световната мрежа на Endeavor, а с други три се работи на местно ниво. Български предприемачи са се възползвали от над 200 часа менторство и повече от 50 представяния към бизнес партньори и инвеститори.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X