Предприемачество

SAP заяви силна подкрепа за стартиращите фирми у нас

Владимир Владков

Владимир Владков

SAP има над 300 000 клиенти глобално и ние помагаме на стартиращите фирми да изграждат качествени решения за тях, заяви по време на форума SAP Startup Focus Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs. Форумът бе част от еднодневната конференция на SAP, проведена в Sofia Event Center.

Програмата SAP Startup Focus

е глобална инициатива на софтуерния гигант за подпомагане на стартиращи фирми, разработващи приложения за Големи данни, прогнозни анализи и анализи в реално време и базирани на платформата SAP HANA. През последните 3 години инициативата е помогнала на повече от 2600 иновативни стартиращи фирми, като над 200 са решенията, получили одобрение и внедрени при клиенти на SAP, обясни Манжу Бансал, вицепрезидент на SAP, отговарящ за глобалната програма Startup Focus.

“За първи път правим събитие в България, на което да покажем как SAP стимулира бизнеса и иновативните фирми. В рамките на 3 часа обясняваме какво е ценното предложение за младите програмисти, заяви Радослав Николов. - Голяма част от технологиите, които се ползват от SAP и нейните потребители, са разработвани тук, в България. Екипът на SAP Labs разполага с 600 инженери, софтуерни разработчици. В същото време в България има много голям брой стартиращи фирми спрямо цялото население в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа“, добави той.

„Ангажиментът на SAP към иновативната стартъп екосистема е глобален, обясни Бансал. - Работата по нашата програма e да следим обещаващи стартиращи фирми в целия свят. Ако някоя от тях иска да продаде решението си на някой от над 300 000 клиенти на SAP, ние можем да й помогнем, можем да помогнем и на ниво бизнес идея, помагайки и на талантливи млади програмисти да изградят качествено, стойностно решение, което да е полза за клиентите на SAP. Фокусът са решенията в областта на Големите данни, машинното обучение, анализите в реално време, Интернет на нещата, облачните услуги, защита на данните. Можете да спечелите много долари, ако успеете да решите някой от тези проблеми, разработвайки нови приложения върху SAP HANA”, добави Бансал.


SAP заяви силна подкрепа за стартиращите фирми у нас

© Владимир Владков, Computerworld.bg

От над 2800 стартиращи фирми, които вече създават приложения върху SAP HANA, 60% са извън традиционната екосистема на SAP. Те са създали повече от 205 приложения, внедрени при SAP потребители от 22 индустрии в 57 страни. Сред тях са големи имена като Nestle, Siemens, фармацевтичният гигант Bristol-Myers Squibb и др.

Какво предлага SAP на младите фирми?

На първо място те получават безплатен достъп до технологията SAP HANA. На второ място им осигурява помощ от HANA експерти, както и ресурси в сферата на маркетинга и продажбите. “Достъпът до базата от над 300 000 клиенти по целия свят вече я споменах, каза Бансал. - Освен това разширяваме достъпа на младите софтуерни фирми до по-голяма общност от предприемачи, партньори, инвеститори. Пари на ръка не даваме, не сме инвестиционен фонд“, добави той.

Стартъпите правят иновации, които са от полза за клиентите на SAP, закупили си SAP HANA и нуждаещи се от специфично решение на даден бизнес проблем. Сами младите фирми едва ли ще могат да стигнат до големите компании. Те, от своя страна, получават от SAP сигурността, че зад тези млади фирми стои голяма и надеждна компания, която гарантира с името си, че решението е работещо и поддръжката му няма да спре „на другия ден“, обясни взаимната полза от сътрудничеството Бансал.

За някои фирми SAP осъществява само обучение по SAP HANA, включително чрез различни срещи и технологични конференции. За други фирми SAP се явява „ускорител“ на разработката, подпомагайки технически с HANA експерти, архитекти на решения, ментори. И накрая SAP осигурява на фирмите и техните приложения пазарна реализация, помагайки при уточняване на търговския модел на цените и самото осъществяване на сделките.

„Освен към приложенията, големите компании проявяват интерес и към фирмите, които са ги разработили, добави Бансал. - 4-5 стартиращи фирми вече са придобити от по-големи ИТ играчи, като някои са купени и от самата SAP”, обясни той, обвързвайки процеса с

текущите пазарни тенденции.

Една от тях е преходът от индустриална към информационна революция. Apple, Facebook и Google имат обща пазарна капитализация от 1500 милиарда долара. Според сп. Economist преди 15 млн. години не е имало никакви животински видове, а след това нещо се е случило и еволюцията е създала хиляди видове. По същия начин, според списанието, е настъпила епохата на новите стартиращи фирми, които ще променят лицето на планетата. Цената за създаване на нови фирми непрекъснато спада, а стартъпи са в основата на икономическия бум в Индия, Бразилия, Нигерия и други страни. В същото време установените на пазара компании стават все по-уязвими заради неспособност да се приспособят към бързите промени. „Продължителността на живота“ на компаниите от индекса S&P 500 е спаднала от 65 г. на 15 г. Непрекъснато изникват нови бизнес модели и се разширява обхвата на т.нар. споделена икономика, разчитаща на постигнати резултати, а не на придобиване на активи. Ярки примери за такава икономика са фирми като AirBNB, Uber, Alibaba, Facebook.

„Не на последно място се променя видът на предприемачите, казва Бансал. - Работна виза за САЩ тип H1B вече се издава за една седмица. 50% от стартиращите фирми в Силициевата долина са създадени от инженери, софтуерни инженери, а не както доскоро от инвестиционни специалисти. В България също има невероятни таланти, които си струва да бъдат подкрепени.“ Това личи и от представените на конференцията SAP решения на млади български фирми, които вече получават международно признание, например мобилното приложение за образна диагностика на Sqilline, внедрено в Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО). Приложението ще бъде внедрено пробно в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, а интерес към него е заявен от десетки болници в Китай, стана ясно по време на конференцията.


SAP заяви силна подкрепа за стартиращите фирми у нас

© Владимир Владков, Computerworld.bg


SAP заяви силна подкрепа за стартиращите фирми у нас

© Владимир Владков, Computerworld.bg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X