Предприемачество

Melissa Climate започва кампания срещу изсичането на коледни елхи

Computer World

Коледна кампания срещу изсичането на иглолистни дръвчета за украса обяви българската технологична фирма Melissa Climate („Мелиса Клаймът“), която наскоро привлече рискова инвестиция в размер на 1 милион лева. Българската компания произвежда умно устройство за контрол на климатици през смартфон, което цели да спести от изразходената електроенергия на климатика и респективно – да намали вредните емисии във въздуха.

“Вероятно малцина са запознати, че за да израсне с 10 см., на едно борче са му необходими две години. Същевременно за броени дни преди празниците биват изсечени хиляди такива дръвчета, само за да бъдат струпани по улиците и пазарите, след което поставени за няколко дни вкъщи и изхвърлени. Екипът на Melissa призовава тази Коледа да се откажем от украсата от отсечено дърво и да го заменим с елхичка в саксия, която може да бъде посадена след празниците” - сподели Любомир Янчев, основател на Melissa, който е едва на 20 години. Миналата година младият български предприемач беше обявен за победител в категорията „Young Digital Talent” в европейското състезание „eSkills Awards 2014” с проекта си „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимия”.

Компанията ще засади по едно дръвче за всяко устройство, закупено през месец декември. Акцията по засаждане ще се проведе през пролетта на следващата година, тъй като това е най-подходящият период за залесяване.

Melissa Climate наскоро получи инвестиция в размер на 1 млн. лв. за разрастване на дейността си на чужди пазари. Продуктът вече се продава в Испания, а компанията води преговори с водещи производители на климатици в Турция, както и в други страни в Европа и Азия. Любомир създава фирмата още преди да е завършил средното си образование и днес тя се утвърди като перспективна стартираща компания в бързоразвиващия се сегмент „Интернет на нещата“ (Internet of Things). Това е нов технологичен бранш, който включва редица решения за свързване и дигитализиране на предметите около нас – от дома и автомобила, до климатика, прахосмукачката и кафеварката.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X