Предприемачество

Конкурс на SAP и Eleven привлича проекти на наши стартиращи фирми

Владимир Владков

Състезание за млади и стартиращи фирми от Централна и Източна Европа, които имат идея за приложение в областта на Големите данни, прогнозирането или анализа на данни в реално време организира SAP. За своите проекти фирмите ще могат да използват иновативната облачна платформа на SAP - HANA Cloud Platform (HCP), затова конкурсът се нарича HCP Startup Challenge. Инициативата на глобалната компания е подкрепена от фонда за ранни и рискови инвестиции Eleven.

По тази програма за насърчаване на стартиращи бизнеси новите компании ще получат достъп не само до технологиите на SAP, но и до технически експерти и безплатно активиране на HCP, достът до глобалната клиентска база от над 250 000 компании, включително много български фирми, на които те ще могат да предложат новосъздаденото си приложение (разбира се, ако са сред финалистите на конкурса), обясни Влад Станеску от SAP Румъния, HCP мениджър „Бизнес развитие“ за Централна и Източна Европа, по време на представянето на инициативата в софийския офис на Eleven.

SAP HCP Challenge се провежда паралелно в 5 страни от Централна и Източна Европа, включително в Полша, Румъния, Сърбия, България и Унгария. Избраните идеи се класират за финалния кръг, Startup Challenge Final, на който специално жури ще избере 3 от най-иновативните приложения. Те ще бъдат сертифицирани и ще бъдат представени на клиентите на SAP по време на традиционните клиентски събития на компанията SAP Forums.

Един от финалистите на конкурса ще получи възможност за финансиране на идеята с до 100 хиляди евро от Eleven и ще участва в акселераторската програма на фонда от януари 2016 г.

„SAP е лидер при мобилните приложения, където държи близо 49% от пазара, следващият конкурент е едва с 5% дял, коментира Станеску. - 80% от клиентите ни са малки и средни фирми, но освен това 87% от компании във Fortune 500 също са клиенти на SAP. SAP е най-бързо растящата облачна компания в света. Само през миналата година през нашата бизнес мрежа са преминали транзакции за над $600 млрд. Казвам това, за да се види до какъв огромен пазар ще имат достъп разработените приложения“, допълни той.

Тази инициатива в Централна и Източна Европа ще помогне на разработчиците не само да създадат интересни приложения, ние ще им помогнем и да ги комерсиализират, обясни Влад Станеску. Какво предлага SAP на стартиращите фирми:

  • технология, включително достъп до технологията HCP
  • безплатно ползване на HCP (по време на 6-те работни семинара в Централна и Източна Европа)
  • ресурси – достъп до технически HCP експерти на компанията, включително от българския офис на SAP Labs.
  • потребители – достъп до над 250 000 глобална потребителска база през SAP Store
  • маркетинг – възможности за представяне на разработените приложения по време на SAP форумите в Централна и Източна Европа.

„Финансиране на идеите може да стане или чрез SAP Venture, или чрез партньори, например фондове за рискови инвестиции като Eleven, коментира Станеску. - Представянето на вече завършено решение по време на SAP Forum осигурява вниманието на широка база от потребители на SAP, които са все мениджъри, вземащи решения“, добави той.

През октомври по време на техническите работни семинари в региона младите предприемачи са се запознали с технологията и как да я използват, за да развият своите приложения. След това в продължение на един месец те ще трябва да разработят своя прототип, както и 3 минутно видео, с което да представят своето приложение, като фокусът трябва да е върху неговата полезност за евентуалните клиенти на SAP.

До 5 декември ще бъде направен съкратен списък с интересните идеи, като журито ще избере от този списък финалистите за конкурса. В периода януари до март 2016 г. избраните финалисти ще разработят своето решение до версия 1.0, разчитайки на помощта на специалистите на SAP и Eleveb. От април до юли 2016 г. решенията ще бъдат представени пред аудиторията на SAP форумите, обясни Станеску.

Какво дава на разработчиците платформата SAP HANA Cloud Platform?

„На нея те могат да разработят приложенията си „от нулата“ или да разширят възможностите на съществуващи решения, каза Станеску. - В платформата са включени множество услуги, включително интеграция, потребителско изживяване, анализи, сигурност, колаборация, бизнес момилност, данни и съхранение и Интернет на нещата (IoT), като разработчиците получават детайлна информация за всяка от тези функции по време на техническите семинари“. Според него, младите фирми могат да създадат 3 типа приложения:

  • Разработени „от нулата“ облачни приложения, достъпни за всяко устройство

  • Облачно разширение на съществуващо внедряване на SAP или на приложения на трети страни;

  • Разширение в облака на внедрено при клиента SAP решение.

Станеску даде примери за 2 такива нови приложения. За датската електроенергийна компания DONG Energy е разработено приложение, чрез което мениджърът може да види в реално време всички свои активи – например турбините, монтирани в Северно море. Чрез него той може да разбере какъв проблем има, да види състоянието на всички ключови компоненти от ветрогенератора, както и моментните външни фактори като скорост на вятъра. При поява на аларма той може да проследи цялата история на поправките на това съоръжение, така че да разбере как да се поправи то, без да прекъсвам работата му. „Приложението дава инструмент за симулация на ремонта - с 3 различни решения, всяко от които показва как дадена намеса ще се отрази на работата на ветрогенератора“, обясни Станеску. След избора на решение мениджърът изпраща подробни инструкции до техниците на място. Иновативното приложение предлага и 3D визуализация на машините.

Друг пример в областта на търговските вериги е за стартираща фирма, разработила за френската Jones Hypermart приложение, свързано с основната SAP ERP система на компанията. Приложението представлява разширение на съществуващата SAP система към служители и към външни потребители.

В него е въведен игрови елемент, предоставящ на купувачите в супермаркета специални оферти и купони. „Клиентите на супермаркета са свързани в облака през WiFi мрежата на обекта, изградена с маршрутизатори на Cisco. Клиентите могат да си направят списък за пазаруване, който да споделят с останалите членове на семейството“, обяснява идеята на приложението Станеску. В същото време WiFi маршрутизаторите определят точно къде се намира потребителят, така че продуктови мениджъри в магазина могат да му предложат нови оферти директно на място.

Чрез приложението може да се симулират различни търговски практики. Например при симулация на 5% намаление на играчките може да се установи, че твърде малко клиенти ще купят при тази отстъпка и приходите няма да покрият разходите, така че мениджърите трябва да изберат друг подход. Или ако клиентът е влязъл в магазина да си купи бисквити, може да получи остъпка за шоколадов крем Nutella веднага, след като вземе пакета с бисквити от рафта“, добавя Станеску. Всички тези техники са довели до 15% повишаване на размера на средната потребителска кошница в супермаркетите Jones Hypermart.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X