Предприемачество

Български младежи вече с 4 разработени и пуснати в Google Play игри

Computer World

Стефани Събчева и Венцислав Маринов са двойка не само в общата си страст – разработването на мобилни приложения под формата на забавление, но и в личен план. Заедно са от 3 години и се определят като „една много щастлива млада двойка”. Венцислав е самоук програмист, а Стефани - дизайнер. Тази година Стефани (18 г.) завършва 12 клас, а Венцислав (19 г.) отказва да се дипломира, за да докаже, че един млад човек може да изгради стабилна кариера и без да има диплома. Стефани също е на мнение, че голяма част от младите скучаят в час и не поумняват, така че ефектът от училищното образование може дори да бъде обратен. И двамата са хора, силно вярващи в способностите на всеки един младеж в България.

Тандемът вече е пуснал на пазара 4 игри, една от които се е превърнала в хит, особено във Велико Търново, а новата им игра - "Надбягай паметта", е на път да достигне 7 000 български играчи.

Новата им игра е класирана сред най-добрите мисловни игри в Google Play в момента. Съдържа 25 различни игри, разделени в 5 категории - логически, математически, визуални, за памет и за концентрация. В играта се съдържат и много статистики, които показват на играча как се развива.

Стефани и Венцислав твърдят, че имат подкрепата на изключително много хора, мнозинството от които споделят, че двамата младежи ги зареждат с енергия и ги мотивират да продължат да се занимават с това което обичат, виждайки успехите, които жънат с игрите си.

Разговаряме със Стефани Събчева за екипа, ентусиазма, предприемачеството и кариерното развитие.

Кариерното ориентиране е сериозен проблем за младите хора в България. Как се насочихте към дизайн и програмиране на такава крехка възраст?

- Преди 2-3 години и двамата започнахме да се занимаваме с програмиране. Но преди една година аз започнах да се занимавам с дизайн и така се сформирахме много добре като екип и вече от година правим игри за Android. Просто това е нещото, което обичаме да правим.

С какви проекти се занимавате, какво представляват приложенията, над които работите, каква популярност имат?

- Имаме 4 качени игри в Google Play, последната от които стана много популярна, за 1 месец надмина 7 000 инсталирания, като 95% от тях са от българи. Казва се "Надбягай паметта". Съдържа 25 различни мисловни игри, разделени в 5 категории - логически, математически, памет, визуална памет и концентрация. В момента работим над петата игра.

Възнамерявате ли и професионално да се ориентирате в сферата на уеб дизайна/програмирането?

- Ние вече си се занимаваме професионално с разработката на мобилни приложения и със сигурност ще продължаваме в близките години. Решили сме да останем предприемачи. 

Аз съм ходила на курс по графичен дизайн и съм се учила от уроци в интернет. Венци също се е учил от уроци в интернет, но най-важна е практиката.

Как си представяте вашия екип след 5 години?

- В следващата една година твърдо възнамеряваме да сме основно двамата, докато се установим и разширим дейността си още повече в цяла България. До 2 години е възможно да станем 5 човека. До 3 години 10 човека. До 4 години 15 и до 5 години 20 човека. Но на този въпрос бихме казали, че отговорът е изключително относителен, понеже всичко зависи от това какви са ни намеренията за типовете игри, които ще правим. Също зависи изключително много и от тенденцията на пазара. Едно нещо ще бъде със сигурност вярно - предпочитаме качество пред количество. Така че от колкото и човека да се състои екипа ни, смятаме, че този въпрос не е от голямо значение.

Въпросите зададе Констанца Кадънкова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X