Предприемачество

Ученик разработва изкуствен интелект

Computer World

Материалът е част от юбилейния бр. 1000 на в. Computerworld - "ИТ Лидери". Дигитална версия на броя можете да прочетете тук.


18-годишен успешно разработва изкуствен интелект. Така съвсем накратко може да се опише една солидна част от ежедневието на ученика от София Любомир Янчев. Той е създател на проекта за домашен помощник Мелиса. Най-големият му успех засега обаче е съвместната работа с кардиолози от Хирошима, Япония, за които разработва софтуер за анализ на имунохистохимични изображения.

Въпреки това не гледа на сътрудничеството си с кардиолозите от Япония като на нещо, което иска да развива като бизнес. За тях той разработва метод за компютърен анализ на изображения от имунохистохимия, който помага на учените, за да изучават предпоставките за аортна дисекация. При имунохистохимичните изследвания е необходимо да се оцени количеството на даден белтък в тъканна проба, като използването на компютърен анализ позволява по-точни резултати от тези при изследване “на око”. Дори нещо повече. Разработената система позволява и качествена оценка на разпределението на търсения белтък – нещо, което би могло да е белег за други заболявания.

Споделя, че като по-малък не е имал много успехи по състезания по информатика, защото по думите му, изпълнението на поставените там задачи се свеждат по получаване на число в работната конзола. Интересува се от работещата отдолу технология, решаваща реални сложни проблеми, а не от “реденето на бутончетата по графичния интерфейс”.

Това, което младият разработчик иска да развива занапред, е системата Мелиса – софтуерен домашен помощник с елементи на изкуствен ителект. Виртуалната домакиня може да включва и управлява всякакви електрически уреди и реагира на гласови команди.

Една от най-силните страни на Мелиса е нейната цена. На практика системата се доближава по функционалност до проекти, чиято цена е доста по-висока.

“Занимава ми се с бизнес, обожавам да програмирам” 

Така Любомир синтезира в няколко думи работата си по домашния помощник. “Когато искам да продам нещо – отивам и го продавам – продължава той. – Обичам да презентирам и да говоря пред хора.”

През 2013 г. представя разработката си на TEDxBG, където получава солидна доза внимание. Въпреки това не се оставя това да го упои, а се старае да гледа трезво на нещата и си казва, че това не е всичко и че трябва да седне и да продължи да работи.

Именно бизнес мисленето кара Любомир да промени посоката на развитие на Мелиса. След като, въпреки интереса и участието в бизнес акселератор, за 8-9 месеца финансиране не се намира, той решава да се концентрира върху нещо по-базово. Един от компонентите на проекта представлява устройство за управление на климатици през Интернет. Разбира се, той се постарава да запази една от най-интересните функционалности на системата – възможността да се учи сама от навиците на потребителя, на база на поведението му през различните дни – каква температура предпочита, кога включва и изключва уреда и т.н.

Тази крачка обаче съвсем не поставя край на Мелиса, като разработчикът я представя по-скоро като възможност да развива мащабната си идея на по-малки стъпки. По думите му, това му позволява по-лесно търсене на финансиране.

“Домашната автоматизация е нещо ново и хората подхождат с резерви – обяснява той. – Насочихме се към дистанционното, защото видяхме потенциал. Намерихме си партньор веднага, съвсем скоро ще вземем и пари.”

Мелиса е с отворен код

На пръв поглед, на фона на всички приказки за бизнес и разпарчетосването на Мелиса, за да се реализират успешно най-търсените елементи от системата, вероятно решението за пускане на кода на приложението да се разпространява свободно в Интернет изглежда като чиста проба безумие. От гледна точка на традиционното печалбарство, при което се предполага оползотворяване на всяка възможност за печалба, подобен подход, даващ безплатно в ръцете на хората на пръв поглед сърцето на Мелиса, може да бъде оценен от някои най-малкото като недалновиден.

Истината обаче е, че широката публика търси решение на даден проблем, а не задължително някоя модерна технология. В случая с Мелиса клиентът иска удобство, а не гръмка технология. Ако някой смята, че може да се справи по-добре със система за автоматизиране на дома си, то Любомир не мисли да му пречи.

Това само по себе си е модерен подход, в основата на който стои осъзнаването на факта, че един “гийк” няма как да стане традиционен клиент на едно такова решение. Но използването на части от системата от подобни хора може да се окаже полезно за самата нея, тъй като те рядко “творят” съвсем сами, разчитайки на съобщества от хора с подобни интереси, с които споделят идеите си търсят помощ, когато не могат да се справят с някой технологичен проблем.

Освен това самият Любомир, гледайки напред в бъдещето и признавайки си, че иска да печели от идеите си, не вижда за своя основна цел да ги използва за прекалено материално облагодетелстване. Казва, че има идеи, но засега не ги споделя.  Запазваме си правото да го попитаме отново след време.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X