Предприемачество

Предприемачеството и образованието трябва да са по-тясно свързани

Computer World

Тихомир Иванов

Образованието в България – както в училищата, така и в университетите – търпи доста критики от страна на ИКТ сектора страната. При това не от скоро. Напоследък образователните проблеми започнаха все по-силно да отекват и в една друга, макар и много близка среда – зараждащата се стартъп екосистема у нас. Именно тази тема се очерта като акцент в рамките на финалната дискусия в рамките на конференцията „Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“. Форумът бе част от кампанията за отбелязването на 110-годишния юбилей от рождението на изобретателя Джон Атанасов и се проведе под патронажа на Президента на Република България.

В рамките на дискусията участие взеха успешният предприемач и ключова фигура в LAUNCHub Любен Белов, чиято роля бе на модератор, Ивайло Христов от Komfo (Комфо), Кирил Митов от Robopartans (Робопартанс), Аспарух Коев от Transmetrics (Трансметрикс), проф. Джон Густафсон и Васил Кeремидчиев от Chaos Group (Хаос Груп), както и хора от публиката.

Васил Керемедчиев изтъкна, че е необходимо да се създаде

по-добра връзка между фирмите и университетите,

защото в момента има голяма пропаст между двете. „Университетите генерират едни кадри и имат някаква програма, която не е много гъвкава, а фирмите имат други очаквания към тези хора – каза той. – В момента се случва така, че хората завършват, излизат на пазара на труда и всъщност фирмите не искат да гледат оценките и по това да направят заключения за тях, а им дават изпити, за да проверят техните умения наново. Затова има нужда от по-стабилна връзка между двете страни. Университетите трябва да са по-гъвкави и насочени към съвременния пазар на труда, който постоянно се променя.“

Друга важна посока на развитие трябва да е стажантството,

добави Васил Керемедчиев. Това е нещо, което Chaos Group вече прави, както и други компании. По-конкретно – студенти да работят по специалностите си като стажанти във фирми. Това може да им помогне по-бързо да започнат работа в реалния свят. Но тази връзка в момента също е слаба и те първа започва да се подобрява, смята той.

„При нас наскоро завършиха трима стажанти и съм много доволен от нашата стажантска програма“, изтъкна Васил Керемедчиев.

Кирил Митов обърна внимание, че

проблемите започват дори по-рано – в училище.

„Губим хора още преди да влязат в университета, защото не виждат смисъл да влязат в техническа специалност – подчерта той. – Голяма част от учениците, които завършват, няма с кого да си говорят“, т. е. нямат пряк досег с добри примери, с които да поговорят за възможностите в сферата на ИКТ.

Вече обаче има хора, които имат желание да говорят за предприемачество в училищата,

и броят им явно нараства. „Всеки месец с мен се свързват хора, които искат да направят курс по предприемачество в някое училище“, сподели Кирил Митов, като добави, че става въпрос и за различни организации, и за студенти, и за ученици.

 

Аспарух Коев посочи, че забелязва такава тенденция и във връзка с университетите. „Ходих на две конференции в Американския университет в Благоевград, които бяха точно на тема предприемачество. Едната беше доста голяма и сериозна. Така че този модел може да се копира и в другите университети“, разказа той.

Проблеми обаче продължава да създава и манталитетът, че момичетата е по-добре да не са с математическа, а с хуманитарна насоченост.

Например, в ученическа възраст момичетата по-често биват насочвани към езикови, а не към математически гимназии. А и в България все още няма достатъчно на брой явни добри примери за успели жени-предприемачи, които да достигат до училищата.

„Мога да кажа две неща, които са моето лично заключение от дискусията – каза Любен Белов. – Първо, предприемачите трябва да отидат в университеттие и да бъдат ролеви модели на ученици, студенти и хора, които могат да постигнат промени. И второ, очевидно, образованието е нещо, което всеки един от нас усеща като проблем и всеки един от нас е готов и иска да съдейства за неговото разрешаване. Смятам, че е роля на администрацията да постави това като държавен приоритет и да използва цялото желание на хората тук да влязат в университетите и училищата, за да помагат за изграждането на една много добро следващо поколение от хора, които да постигнат неща като тези, които хората тук са направили.“

Проф. Джон Густафсон обърна внимание, че отнема поколения, за да бъде изградена стартъп екосистема, подобна на тази в Силициевата долина. „Мисля, че сега вие сте по средата на първото си поколение“, каза той.

Първите успешни предприемачи, които натрупат достатъчно средства, могат да помогнат на второто поколение предприемачи и така, стъпка по стъпка да се стигне до една зряла стартъп екосистема.

Според проф. Густафсон, за България е много добър шанс да се развие бързо в софтуерния бизнес, където няма нужда от високи капиталови инвестиции, както е например в производството на чипове, където трябват не само таланти, но и огромни суми за постигане на конкурентоспособност.

От голямо значение е обаче българските стартиращи компании масово да осъзнаят, при това от самото начало, че е най-добре да не се съсредоточават върху българския пазар, а

да гонят международни, дори глобални цели още от първия ден,

ако бизнесът им го позволява. В тази насока има големи бариери. Много хора не са готови да започнат веднага да търсят западни клиенти, да намерят начини да адресират глобалния пазар. И това е друго много слабо място в нашата зараждаща се стартъп екосистема.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X