Предприемачество

Четирима млади предприемачи представиха иновативни идеи

Computer World

Констанца Григорова

Четирима млади предприемачи представиха иновативни идеи в рамките на конференцията „Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“. Форумът е част от кампанията, с която беше отбелязан 110-годишния юбилей от рождението на изобретателя Джон Атанасов и се провежда под патронажа на българския държавен глава. В събитието, което се състоя на 4 октомври в “Шератон София Хотел Балкан” участваха представители на едни от най-успешните български компании в ИТ сектора, както и млади учени-предприемачи.
Кръглата маса беше организирана от Администрацията на президента на Република България, съвместно със “София Тех Парк” и две от изданията на ICT Media - технологичния сайт IDG.BG и в. Computerworld България.

- Георги Чипов – проект Smart Hand (chipolabs.com)

Целта на проекта е да се разработят изкуствени крайници, задвижвани с импулси на тялото. Проектът е дело на на Георги Чипов и Енпром и получи финансиране в размер на 50 000 лв. от Фондация Empower.

“Когато човек загуби крайник, мозъкът му продължава да изпраща сигнали към този крайник. Аз поемам тези сигнали, филтрирам ги и управлявам механична протеза. Всъщност Smart Hand предлага няколко иновации спрямо съществуващите протези досега. Приложението осигурява до 90% от движенията на нормалната ръка. Алгоритъмът, с който се управлява изкуственият крайник, помага пациентите да свикнат да боравят с протезата в рамките на един месец, а не до две години, колкото е стандартният период.

Разработката предоставя възможност за обратна връзка, тоест пациентът може да усеща – например при изкуствена ръка, той може да усети колко силно стиска дадена вещ и каква е позицията на ръката. Така той възприема протезата като част от себе си”, обясни Георги Чипов. Според него, съществено предимство на Smart Hand е и фактът, че цената му е няколко пъти по-ниска от тази на обикновените протези, която започва от 30 000 лв.


- Кирил Русев – компания Nimero, проект Jumpido


“Инициативата има за цел да промени начина, по който децата учат математика. Идеята е много проста – децата са пълни с енергия, и обичат да се движат и да играят и да се занимават заедно. Затова ние създадохме Jumpido – образователна игра, базирана на Kinect за Windows. Искахме да комбинираме физически упражнения  с интересни задачи по математика, така че да за децата ученето да се наподобява игра.”, обясни Кирил Русев. За целта се използва технологията Kinect for Windows, която благодарение на сензора си проектира движенията на тялото на екрана. Софтуерът се управлява с помощта на жестове и реагира на естествените движения на играчите.

“Стартирахме проекта през януари т.г., вече има над 150 училища в целия свят, които работят с него, като 45 от тях са в България.”, разкри Русев. Проектът получи финансиране в размер на 30 000 евро от фонда за рискови инвестиции LAUNCHub.


- Светла Маркова – проект Deed


“От разговори и проучвания установихме, че средният разход на една компания при напускане на неин служител е около 3000 евро. Това включва директен разход по наемане на нов служител, обучение и т.н. Проблемът, който трябва да решим, е по какъв начин трябва да намалим текучеството. Отговорът идва от международно проучване на Gallup, което показва, че компания с по-ангажирани служители има между 25 и 65% по-ниско текучество. Изследването установява, че има три усещания, които правят служителя ангажиран – признание, съпричастност, и собственост”, обясни Светла Маркова. Тук на помощ идва ideedit.com – креативен инструмент, уеб-базирана платформа, която позволява комуникиране и отчитане на екипни дейности. Платформата помага за създаване на организационна култура, изграждане на ефективни екипи, подобряване на представянето на служителите, екипен коучинг, и корпоративни връзки.

“В Deed всичко е базирано на предизвикателствата. Платформата отчита индивидуалния принос на всеки, насърчава се участието чрез прозрачност, има възможности за гласуване и коментиране, т.е. елемент за социален коректив на качеството на изпълнението, има и импровизация, интерфейсът на платформата е цветен, забавен, наличен е на български и английски език, и е лесен за ползване, и не на последно място, много важна е възможността в Deed да се дават такива предизвикателства, които да позволяват на хората да вземат участие при вземане на решенията“, уточни Маркова.

След близо година работа на стартъпа, в момента платформата има 7 пилотни клиента, от които 1 в Германия, развива се коучинг приложението на Deed, като компанията е отворена за набиране на пилотни компании, които могат безплатно да ползват приложението срещу обратна връзка. Иначе облачната услуга ще струва едва $1 на потребител на месец.


- Роси Митова – проект Farmhopping 

“Завършвайки “Инвестиции и управление на финансовия риск” в Лондон, пред мен стоеше една скучна, добре предвидима кариера на инвестиционен банкер в Goldman Sachs. След дипломирането ми, един мой приятел – настоящ съдружник във Farmhopping, ме заведе във ферма “Перун” в Пирин, изключително красиво място. Местният фермер с много обич и желание да се занимава с животновъдство се бореше с всички предизвикателства, пред които го изправяше съдбата. Моят приятел реши да помогне на фермера и да купи две овце. Започна да плаща годишната издръжка на тези овце, а в замяна взимаше кисело мляко, сирене, посещаваше фермата, помагаше, с каквото може.”, разказа Роси Митова.

В момента фермерите имат нужда от поне 6 платформи, за да управляват бизнеса си – facebook, за да създадат социална среда, farmino – за да продават продукцията си, airbnb – за да имат гости в къщите и семейните си хотели, и др.

Farmhopping е Интернет платформа, която обединява социална мрежа и електронен магазин. В нея фермерите могат да създадат собствено пространство и по този начин да продават продукцията си директно на крайния потребител, като елиминират магазините и посредниците по средата. Единственият начин фермерът да намери допълнително финансиране, е като намери нови пазари за собствената си продукция и маркетинг канали. Потребителите стават част от производството, като го наблюдават, запознават се с личната история на фермера, социално подпомагат и правят нещо добро, като накрая получават много качествен продукт.

Farmhopping представлява общност от стопанства с устойчив модел на развитие, традиционно, щадящо природата фермерство, и създава виртуално общество, за да могат фермерите да споделят труда си със своите поддръжници (farmhopper-и). Екипът на farmhopping взима 6% от всяка транзакция, която се осъществява през електронната платформа.

Досега в платформата има 20 ферми, 14 от които са от България, има ферми и от САЩ, Хаваи, Индия, Египет. В момента Farmhopping има над 150 потребители, които продължават да купуват през платформата. Около 2000 ферми в Англия очакват подобренията в платформата, за да започнат да публикуват информация за продукцията си, използвайки софтуера на Farmhopping.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X