Предприемачество

"Уолтопия" ще инвестира 15 млн. лв. в научно-изследователски и развоен център

Computer World

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров връчи  сертификат за инвеститор клас А в областта на високите технологии и  иновациите на „Уолтопия“ ООД (Walltopia Ltd.), компанията-световен лидер в изработването на изкуствени катерачни стени, за изграждането на Научно-изследователски и развоен център – част от „Колайдър Активити център“ в “София Тех Парк”. За изграждането на R&D центъра са предвидени 7,22 млн. лв. от инвестицията, чийто общ размер е 15 млн. лв. Очаква се съвместният проект да разкрие около 100 нови работни места, съобщиха от “София Тех Парк”.

“Уолтопия” беше отличена в категория “Пазарно лидерство” на миналогодишния национален иновационен форум.

По думите на заместник -министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров, инвеститорският интерес към проекта “София Тех Парк” показва неговото положително развитие.

В рамките на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ се изпълняват различни мерки за подобряване на българската иновационна система, от една страна чрез подкрепа за иновационната  дейност в българските предприятия и от друга  - чрез насърчаване развитието на про-иновативна инфраструктура. Иновациите ще бъдат във фокуса и на новия програмен период 2014-2020, заяви заместник-министър Красин Димитров.

На церемонията присъстваха изпълнителният директор на “София Тех Парк” Елица Панайотова, Ивайло Пенчев, управител на „Уолтопия“ ООД, инвеститори, бизнес партньори и журналисти.

Ивайло Пенчев потвърди желанието на компанията да осъществи своя проект „Колайдер активити център“ в рамките на Научно-технологичния парк. Той не скри задоволството си от работата с екипа на София Тех Парк, който му е върнал надеждата, че с държавната администрация може да се работи бързо и лесно.

„Когато бизнесът проявява интерес към някой проект, това е най-ясният знак, че той се развива добре“, каза изпълнителният директор на “София Тех Парк” Елица Панайотова. Тя посочи и други две компании, които са изпратили писма за намерение – “Хемимонд” АД, които са готови да ивестират в собствена офис сграда и "ЗМД Истърн Еуроп“, които ще наемат офиси и лаборатории.

Успешното развитие на проекта се дължи на доброто сътрудничеството със Софийския университет, Техническия университет, Българската академия на науките и бизнеса, с които разработваме конкретните лаборатории. Вече имаме подписани договори за партньорство и с Клъстър Микроелектроника и индустиални електронни системи (КМИЕС) и с Български клъстър Телекомуникации (БКТ), което допълнително гарантира интереса на бизнеса към конкретните лаборатории, допълни Панайотова.

Проектът се развива в рамките на заложените графици, уточни Елица Панайотова.

Заедно с  настоящия сертификат, издадените през 2013 г. сертификати по реда на Закона за насърчаване на инвестициите са общо 12 на брой. Проектите по тях предвиждат инвестиции в размер на 60 млн. лв., както и създаване на повече от 720 работни места, уточниха от Министерството на икономиката и енергетиката.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X