Предприемачество

490 екипа са кандидатствали за първия цикъл на Eleven Accelerator Venture Fund

Computer World

Тихомир Иванов

Eleven и LAUNCHub ще управляват общо 21 млн. евро за акселерация и сийд инвестиции по линия на JEREMIE в рамките на Оперативна програма "Развитие на коннкурентоспособността на българската икономика"На 1 юли приключи кандидатстването за първия цикъл на Eleven Accelerator Venture Fund (накратко Eleven) – фонд за инвестиране в нови предприятия, който разполага с бюджет от 12 млн. евро. Подадени са 490 проекта, зад които стоят общо 1000 души от над 30 страни на 4 континента, стана ясно на среща на представители на Eleven и други заинтересовани лица, която се проведе на 4 юли в София. Над 120 от всички проекти са били подадени в последния възможен ден.

По-голямата част (62%) от участващите проекти са български, около 15% са от други балкански страни, а останалите са от други страни.

Половината от всички 490 проекта са на ниво идея, докато другите 50% представляват проекти, по които съответните екипи вече са започнали работа.

Средната големина на кандидатствалите екипи е между двама и трима души.

Друг любопитен факт е, че приблизително 25% от подадените проекти са в сферата на уеб технологиите и социалното общуване, като има много и в сферите на мобилността, електронната търговия, производството, услугите за пътуване и прекарване на свободното време, зелената енергия, образованието и здравеопазването.

Това, което предстои да се случи

в следващите дни, ще породи много вълнение както сред кандидатите, така и в Eleven, тъй като за всички ще е за първи път.

До 11 юли ще бъдат селектирани най-добрите 25-30 проекта, като с някои кандидати ще бъдат проведени телефонни или Skype интервюта по желание на Eleven.

На 17 юли избраните екипи ще представят проектите си на английски пред Eleven, ментори и представители на Google, а на 18 юли Google ще им върне жеста със своя презентация, в която ще стане въпрос и за интересните анонси на наскоро приключилата конференция Google I/O. Още няколко екипа, които не са сред селектираните 25-30, също ще могат да присъстват на конференцията на Google, но като цяло презентациите през тези два дни няма да бъдат достъпни за външна публика.

„На 17-ти всеки ще има половин час – точно половин час – за да ни разкаже идеята си и супер много да ни впечатли. Пет минути са за презентацията, а останалите 25 са за въпроси и отговори“, обясни Дилян Димитров, вицепрезидент на Bedminster Capital Management и ментор в програмата на Eleven. Той добави, че е по-добре презентацията да бъде направена от някой от сърцето на екипа, „който живее и диша с тази идея“, дори и да не владее английски толкова добре, отколкото да бъде нает актьор с много добър английски.

След това ще бъдат избрани крайните финалисти – 10-15 екипа – които на 2 септември ще бъдат поканени в т. нар Roof – мястото, където всички стартъпи, ментори и членове на Eleven ще работят заедно по модела co-working (съвместна работа на много екипи в един голям офис). Там екипите ще се срещнат със своите ментори.

„През първите 10 дни от програмата всички екипи ще се срещнат с всички ментори по формата speed dating – буквално по 10-20 мин. всеки екип ще говори с всеки ментор – обясни Дилян Димитров. – Накрая на тези 10 дни всички ще са се сринали ментално, емоционално и психически – поне това е моето очакване, когато направиш 100 срещи за 10 дни, но със сигурност ще има ментори, които са харесали екипи, и екипи, които са харесали ментори.“

Така ще започне програмата за акселерация,

която ще заеме период от 3+3 месеца.

През първите три месеца, когато всеки стартъп ще получи от Eleven по 25 000 евро срещу 8% дял, екипите ще преминат през интензивен процес на избистряне и доизграждане на идеите си с подкрепата на своите ментори и на хора от Eleven и Google.

По време на втория 3-месечен период, когато продължилите участници отново ще получат по 25 000 евро, но срещу допълнителен 5% дял, фокусът ще бъде върху подобряването на продуктите или услугите.

Акселераторската фаза ще кулминира в т. нар. Demo-Day, който всъщност ще продължи една седмица в Лондон или в Силициевата долина. Там стартъпите ще могат да се срещнат с потенциални инвеститори, партньори и клиенти.

Всеки екип, който презентира пред инвеститорите и успее да привлече определена инвестиция, ще получи още толкова и от Eleven, заяви Дилян Димитров, като уточни, че засега това е само идея, но е много вероятно да се процедира така.

Екипите, които оцелеят след всичко това, ще имат шанса да влязат във финалния етап по програмата на Eleven – комерсиализацията с акцент върху адресирането на максимално голям пазар, по възможност глобалния. Най-добрите компании ще получат от Eleven сийд инвестиция от до 150 000 евро, което ще зависи и от това като делът от бизнеса, който ще бъде взет срещу съответната сума, ще подлежи на преговор. Във всеки случай не се очаква Eleven да притежава общо повече от 30% от която и да е фирма.

В случай, че дадена компания не успее да продължи от някой от етапите в следващия, Eleven ще запази натрупания дял в нея. Ако в сметката на фирмата все още са останали пари от получените инвестиции, те ще останат за нея.

С това обаче 12-те милиона евро далеч няма да бъдат изчерпани. През октомври тази година ще бъде обявен

вторият цикъл на Eleven Accelerator Venture Fund,

в който цялата процедура ще е същата. И така циклите ще се подновяват на всеки три месеца чак до края на 2015 г., когато от Eleven се надяват да са селектирали общо над 100 успешни проекта.

„В началото на октомври започваме следващия процес за кандидатстване и следващата група от 10-15 екипа ще влезе в програмата в началото на декември – каза Дилян Димитров. – Това ще се случва на всеки три месеца до края на 2015 г.

Така че, както някой каза в един вестник – пари има, идеи трябват.“

Екипите, които не са били допуснати до финала в първия, втория или който и да било цикъл, могат да кандидатстват отново без ограничение на броя пъти, но само ако са успели да подобрят това, заради което не са успели по-рано.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X